Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

2,9 milijuna kuna za stipendiranje učenika i studenata pomorskog smjera

Hrvatska je danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, iza tri velike pomorske zemlje: Grčke, Norveške i Poljske.

– Vlada želi poticati upise u srednje škole i na fakultete pomorskog smjera, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dosad je stipendiralo 1543 učenika i studenata. Za to je za ovu i za sljedeće dvije školske godine osigurano 2,9 milijuna kuna – rekao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver na Danu pomorstva i unutarnje plovidbe održanom u Zadru 6. prosinca 2022.

Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima preddiplomskog sveučilištnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera te učenicima koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje nautičkog, brodostrojarskog i ribarskog-nautičkog smjera raspisan je 6. lipnja, a pristiglo je 158 učeničkih i 40 studentskih zahtjeva. Povjerenstvo Ministarstva odlučilo je stipendirati 56 učenika i 14 studenata. Među stipendiranim učenicima je 39 s nautičkog i ribarsko-nautičkog smjera, a 17 sa brodostrojarskog smjera. Među stipendiranim studentima je 12 studenata nautičkog smjera, a dvije stipendije su za studente brodostrojarskog smjera. Na Danu pomorstva u Zadru na svečanosti je stipendija dodijeljena učenicima i studentima Zadra.

– Na pravome ste mjestu, ovdje imate priliku dobiti izvanredno obrazovanje i priključiti se onima koje zovemo hrvatskim brendom, a to su hrvatski pomorci visokokvalificirani i prepoznati u svijetu. Iako smo mala, mi smo tradicionalno pomorska zemlja, a naši su pomorci uvijek bili cijenjeni – rekao im je na svečanosti Bilaver. Hrvatska je danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji, iza tri velike pomorske zemlje: Grčke, Norveške i Poljske, istaknuo je pomorski kadrovski potencijal Hrvatske.

Bilaver je dodao kako Vlada Republike Hrvatske, na tragu politike i programa od 2006. godine, želi poticati upise u srednje škole i fakultete pomorskog usmjerenja i podizati kvalitetu stručnog pomorskog kadra.

Izvor fotografije: MMPI

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

MALINSKA: Homo na jidra – velika smotra i regata tradicijskih barki, 4-7.9.2024.

U Malinskoj se od 4. do 7. rujna održava šesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra pod nazivom - Homo na jidra. Organizatori...

HVAR: Dalmatinska marenda – 15 autentičnih jela uz festival tradicijskih brodova po cijeni 12 eura

U Starom Gradu na Hvaru od 19. do 22. 10. 2024. održavat će se manifestacija "Dalmatinska marenda" uz festival tradicijskih brodova i mornara "Dani...

SAVUDRIJSKA BATANA: Dokumentarac posvećen izvoru svjetlosti kroz prozor na dnu barke

U Savudrijskoj luci održava se u petak 30. 8. 2024. u 18:30 sati projekcija dokumentarnog filma „Luma – una luce nell´oscurita“. Film je posvećen...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here