Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

Danijela Crljen: Uspješna i kao direktorica ACI marine Slano i kao književnica

Prva knjiga Danijele Crljen, roman o splitskoj obitelji "Strah od kupine" koja je objavljena 2021. godine doživjela je već i drugo izdanje te je uvrštena u popis lektire jedne riječke gimnazije.

Danijela Crljen je direktorica ACI marine Veljko Barbieri Slano još od samog početka njene gradnje 2014. godine. Od prvog dana bila je uključena u oblikovanje te lijepe moderne marine visokog nautičkog standarda s bazenom, restoranom i pull barom.

I upoznali smo je na gradilištu marine. Svakoga je jutra putovala iz ACI marine Dubrovnika, gdje joj je bilo sjedište do otvorenja marine i sa graditeljima vodila računa o svakom detalju.

ACI marina Slano uvijek u samom vrhu ponude hrvatskih marina

Potom je brinula o popunjenosti vezova, otvaranju prodavaonica i dodatnih sadržaja, formiranju čarter baze, o suradnji s Turističkom zajednicom oko ponude zabave nautičarima u Slanom i okolici. O čistoći mora i okoliša, o uređenju marine koja je nautičare plijenila svojim izgledom i ugodnim ozračjem. Svoju marinu reprezentativno je predstavljala na promotivnim skupovima, a posebno na nautičkom sajmu u Dusseldorfu.

Nautičari su to iz godine u godinu nagrađivali visokim ocjenama u anketnim upitnicima Nautičke patrole, pa je Slano uvijek bilo u samom vrhu kvalitete ponude hrvatskih marina. A to je i danas. Tako je ACI marina Veljko Barbieri Slano postala dragulj u lancu od 22 ACI marine, a poznata je i po tome što je to jedina novosagrađena marina u posljednjih tri desetljeća ACI-ja, odnosno od vremena Barbierija.

Pritom direktorica ove marine nije zanemarila ni svoje drugo zanimanje – Danijela Crljen je i uspješna književnica. Njena prva knjiga, roman o splitskoj obitelji “Strah od kupine”, koja je objavljena 2021. godine u izdanju Naklade Fragment doživjela je i drugo izdanje te je uvrštena u popis lektire jedne riječke gimnazije.

Gotov valobran u ACI marini Slano koja se gradi 2016. Danijela Crljen (u sredini) s nadzorcom radovaInes Pean šefom gradilišta Danielom Bugarinom. / Foto: Ml
Gotov valobran u ACI marini Slano koja se gradi. Danijela Crljen (u sredini) s nadzornicom radova Ines Pean i sa šefom gradilišta Danielom Bugarinom 2015. godine. / Foto: Mladen Gerovac

Danijela Crljen: “Volim ljude, a i turizmu i pisanju u fokusu je čovjek”

Nedavno je Danijela o svojoj književnoj karijeri dala intervju u Dubrovačkom vijesniku, gdje je na pitanje novinarke Anđelke Kelave kako spaja nautički turizam i kreativno pisanje odgovorila ovako:

„Lako. Volim ljude, a i turizmu i pisanju u fokusu je čovjek. Nedavno sam doznala da je u jednom priručniku za pisce s početka prošlog stoljeća navedeno kako pisac mora imati neki drugi posao. To mi je bilo genijalno za čuti! O čemu bih pisala ako ne o onome što proživljavam sama? Sve priče su, zapravo, osobne. Knjige, pjesme, filmovi… sve je poteklo iz nečijeg osobnog iskustva, iz potrebe da podijelimo s drugima lekcije koje smo svladali, da upozorimo na nešto u društvu što treba mijenjati i da ostavimo u naslijeđe ovima koji dolaze svoju istinu o onome što je bilo. Iz svog radnog mjesta crpim mnogo. Učim o ljudima, odnosima, kolegijalnosti, konfliktima, prijateljstvu, moći, politici, državi, kompleksima, odnosu prema ženama, društvu, tradiciji, sukobu generacija, različitostima među kulturama… I onda o tome pišem.“

Danijela Crljen predstavlja novu marinu na sajmu u Dusseldorfu /Foto: Mladen Gerovac
Danijela Crljen predstavilaje novu marinu na sajmu u Dusseldorfu 2016. /Foto: Mladen Gerovac

Julijana Matanović: “Briljantan stil i čista kompozicija brinu o čitateljevoj lakoj šetnji kroz velike teme”

Urednica knjige Julijana Matanović u predgovoru “Straha od kupine” napisala je:

“Rukopis Danijele Crljen došao je do mene iz druge ruke. Poslala mi ga je moja bivša studentica naglasivši kako je uvjerena da ću upravo ja takav tekst osjetiti i prepoznati. I već na prvim rečenicama dogodilo se ono za što sam bila sigurna da mi se, nakon stotina i stotina pročitanih romana, ne može dogoditi. Čuđenje i zahvalnost.

Štivo koje obuhvaća više od stotinu godina povijesti splitske obitelji, posebice njezinih ženskih članova, možda se, u vremenima dominacije bliskih tema, i ne mora, na prvi pogled, činiti previše inovativnim. No, “Strah od kupine” drukčiji je i daleko slojevitiji od brojnih drugih. To je i obiteljski roman koji secira najrazličitije odnose i veze, i roman o povijesti čije kulise ne opterećuju nego se samo blago naziru, i ljubavni roman koji svjedoči o razlikama u shvaćanjima ljubavi kroz različite generacije, i roman o Splitu i njegovoj arhitekturi, novinarstvu, školstvu, njegovim starosjediocima i došljacima. Kupina je tekst koji na svakoj stranici nudi i definicije, poput bolesti, kazališta, rata, roditeljstva, mržnje, pamćenja… Čini to daleko mudrije i odmjerenije i od najrazvikanijih stranica literature za samopomoć.

Briljantan stil i čista kompozicija brinu o čitateljevoj lakoj šetnji kroz velike teme. Roman “Strah od kupine” neće ostati samo na ponos autorici i njezinima bližnjima. On će proslaviti i nakladnika, i grad Split, i suvremenu hrvatsku prozu. Svjedočim to iz prve ruke, vjerujući u prepoznavanje.”

Naslovnica knjige Strah od kupine Danijele Crljen
Naslovnica romana “Strah od kupine” Danijele Crljen

Knjgu Danijele Crljen “Strah od kupine” možete naručiti u oneline knjižari Naklade Fragment na linku ovdje.

Naslovna fotografija: Danijela Crljen u ACI marini Slano / Foto: Mladen Gerovac

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

Biograd Boat Show 2024 širi se s Marine Kornati i na Gradsku luku Biograd za jahte duže od 24 m

Ovogodišnji 26. po redu Biograd boot show održat će se od 23. do 27. listopada 2024. Bit će to po svemu najveći sajam dosad....

PAG: Fešta od najboljeg sira na svijetu i grupa Dalmatino, Kolan, 30.8.2024.

Pag je – čudo od otoka. Nijedan jadranski otok ne objedinjuje toliko blagodati i autohtonih vrijednosti u takvim surovim klimatskim uvjetima. Pag je poznat po...

ALENKA ALUJEVIĆ: Supruga, majka, domaćica, regatna jedriličarka i osebujna charter skiperica

More, plovidba, vjetar i jedra doslovce su način života Splićanke Alenke Alujević, majke i domaćice, osebujne skiperice i regatne jedriličarke. Alenku sam upoznao jednom...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here