Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

Gostionica Gožinka na Rabu: zubatac u pećnici, jadranska lignja na domaći način

Početkom 1960. barkarioli su s Raba počeli u Gožinku dovoditi turiste kojima bi djed Frane pofrigao svježe srdele i gavune. Danas u gostionici Gožinka ima mjesta za dvjesto gostiju. Evo i dva njihova recepta koje su dali za naše čitatelje:

Gožinka je jedna od najljepših uvala nedaleko Raba, a ponad nje, usred zaštićene park šume Dundovo nalazi se gostionica Gožinka, zapravo jedan od najboljih, najatraktivnijih i najposjećenijih restorana na Rabu.

Uvala Gožinka na Rabu
Uvala Gožinka na Rabu /Foto @jurkovicmatjaz FB Gostoinica Gožinka

Naziv gostionica ostao je iz starih vremena kada je još ovdje bila stara i s kopna nedostupna ribarska koliba njihovih predaka. Priča počinje iz doba pradjeda Kurelića koji u vrijeme Zlatne groznice otišao u Ameriku tražiti zlato ostavivši kod kuće ženu i četiri sina. Budući da mu se potraga za zlatom posrećila poslao je dolare kući na Rab pa je obitelj kupila ovo zemljište iznad Gožinke. Jedan od njegovih sinova i djed današnjih Kurelića Frane, odlučio je da se iz stare kuće gdje je živjela cijela obitelj, spusti ovdje na more zajedno s majkom, ženom i njihovih devetero djece. Svi su živjeli u maloj ribarskoj kolibici bez struje i vode, a od ribe što bi je Frane ulovio iz svoje barke.

Gostionica Gožinka: Iz mora na stol svježe ulovljen kovač i hlap
Gostionica Gožinka: Iz mora na stol svježe ulovljen kovač i hlap / Foto: FB Gostionica Gožinka

Početkom 1960. barkarioli su s Raba počeli u Gožinku dovoditi turiste kojima bi djed Frane pofrigao svježe srdele i gavune, tome bi dodao sir i pršut i – gostionica Gožinka je rođena. Danas u gostionici Gožinka ima mjesta za dvjesto gostiju. Evo i dva njihova recepta koje su dali za naše čitatelje:

Recepti za specijalitete Gožinke


Zubatac u pećnici ( za 6 osoba)

Sastojci:

  • 3 kg zubatac
  • 1,5 kg krumpir
  • 0.3 dcl bijelo vino
  • 0.5 dcl voda
  • cca 0.1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • 20 dag chery rajcica
  • 1 glavica luka

Priprema: Očišćenu ribu posoliti, oguljeni krumpir izrezati na kolutove debljine 0.5 cm, posoliti, doliti maslinovog ulja, chery rajcice i na četvrtine izrezanu glavicu luka. Staviti krumpir s povrćem na dno pleha i ravnomjerno rasporediti, te preko njega staviti ribu i sve zajedno zaliti vodom i vinom. Prekriti aluminijskom folijom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 220° C. Prema potrebi dodavati vode i vina da krumpir ne ostane na suhom. Riba se peče otprilike 1,5 sat. Zadnjih 15 minuta maknuti aluminijsku foliju da se malo zapeče.

Lignje na žaru i blitva s krumpirom Gostoinica Gožinka
Lignje na žaru i blitva s krumpirom / Foto: FB Gostionica Gožinka

Jadranska lignja na domaći način ( za 4 osobe)

Sastojci:

  • 1 kg liganja
  • 0, 5 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 0.5 l ribljeg temeljca
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl pelata
  • sol, papar, masline

Priprema: Očistiti lignje i izrezati ih na kolutiće. Oguliti krompir, i narezati ga na ploške. Narezati luk na veće komade, češnjak sitno isjeckati. Na maslinovom ulju popržite lignje i luk pa zatim dodajte češnjak i przite 10-tak minuta. Dodajte pelate, nalijete ribljeg temeljca i dodajte krompir. Nakon toga začinite solju, paprom i dodajte nekoliko maslina te kuhajte još 10-15 minuta.

Gožinka biftek s domaćom tjesteninom u umaku od škampa
Novo jelo u ponudi: Gožinka biftek s domaćom tjesteninom u umaku od škampa / Foto: Gožinka

Gostionica Gožinka radi sezonski, otvorena je od 15. 5. do 1. 10.
Najave i rezervacije na telefon: 052/725-940 ili na mail gozinka1@gmail.com

Gostionica Gožinka Zelena terasa
Zelena terasa gostionice Gožinka / Foto: FB Gostionica Gožinka
Gostoinica Gožinka u uvali Gožinka FB Gožinka
Gostionica Gožinka u uvali Gožinka / Foto: FB Gostionica Gožinka

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

Rapski šulčići

Šulčići su jedan je od starih domaćih specijaliteta koji se nude na Rapskoj fjeri i na rapskim ribarskim feštama, uz sočivo, ribu, pršut, sir...

RABSKA FJERA 2024: Zašto su antički Rimljani baš Rab nazvali – otokom sreće (Kompletan program Rabske fjere, 25 -27. 7.2024.)

Ove godine navršava se punih 660 godina otkako je održana prva Rabska fjera. Zbilo se to 21. srpnja 1364. godine, kada je Gradsko vijeće...

ACI marine Rab i Supetarska Draga: Branko Pahljina – direktor od prvoga dana

Branko Pahljina nažalost nije više među živima. Tim je vrijednije njegovo svjedočanstvo o ove dvije rapske marine, što smo ga zabilježili u našem razgovoru...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here