Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

Festa svetog Vlaha u Dubrovniku, 3. 2. 2023.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta.

Festa sv. Vlaha 2023. obilježit će se nizom vjerskih, prigodnih i tradicionalnih programa koji se održavaju u Dubrovniku od danas, 23. siječnja 2023., do nedjelje 5. 2. 2023. kada završava proslavom sv. Vlaha na Gorici.

Središnja proslava je na sam Dan sv. Vlaha 3. 2. 2023. i ove godine održava se 1051. puta. Dubrovačka biskupija objavila je svoj tradicionalni proglas Feste sv. Vlaha kojim „ovogodišnji festanjuli (svetkovnici) kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo s rektorom zborne crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom pozivaju svekoliki puk i štovatelje sv. Vlaha na Parčevu festu u Dubrovnik.

Proglas započinje poznatim stihovima akademika Luka Paljetka:
„Neka te ne zaboli ruka na kojoj grad
naš držiš, nigda, nigda, premda ti nije lako,
moj sveti Vlaho, ima svakakvijeh nas, što ćeš,
i teškijeh i lakih, ovako i onako (…)“

Crkveni program Feste

Uz proglas Feste objavljen je i crkveni program na kojem se nalazi tijek i najvažniji događaji proslave, kao i najava trodnevne duhovne obnove kju ove godine predvodi isusovac pater Mijo Nikić iz Zagreba.

Tradicionalno slavlje Feste počinje na Gospu Kandeloru (svijećnicu) 2. veljače u 15.30 sati puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred crkve sv. Vlaha, uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup i iznošenjem relikvije sv. Vlaha koji u rukama drži maketu grada. U 17.30 je u katedrali svečana večernja misa nakon čega slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

U 6 sati ujutro na dan Sv. Vlaha 3. 2. 2023. oglasit će se gradska zvona uz glazbu i pluton iz trombuna. Predvoditelj mise pred crkvom sv. Vlaha u 10 sati je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. dr. Tomo Vukšić. Nakon mise uz pjesmu „Čuj, sveti Vlaho“ kreće svečana procesija kreće Stradunom te prolazi ulicama Grada.

U 15.30 ispred crkve sv. Vlaha je pozdrav barjaktara biskupima izvijanjem barjaka pristiglih na Festu.

Festa završava u nedjelju, 5. veljače misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem barjaka sv. Vlahe ispred njegove crkve u Gradu (kompletan program je ispod teksta).

Kako je sv. Vlaho spasio Grad, pa preživio potres i požar

Festa sv. Vlaha je od 2009. na popisu zaštićene nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Prvi je puta održana 972. godine kada je sv. Vlaho pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana. Prema zapisima dubrovačkih kroničara sv. Vlaho je spasio Dubrovčane kada su Mlečani usidrili svoje ratne brodove u Gružu i pred Lokrumom. Dubrovčani su povjerovali njihovim pričama kako su u njihovom gradu pristali radi nabavke hrane i pića pa će onda krenuti dalje prema Levantu. Mlečani su iskoristili priliku da razgledaju grad i traže slabe točke obrane kako bi te noći osvojili grad. Ali te se večeri sv. Vlaho ukazao župniku Stojku, rekao mu njihove namjere i neka podigne Dubrovčane na obranu grada. Te je noći Dubrovnik obranjen od Mletaka. Župnik Stojko je sv. Vlaha opisao kao sijedog starca duge brade s biskupskom kapom na glavi i štapom u ruci, te je tako predstavljen slikama i skulpturama u Dubrovniku. Dubrovčani su u znak zahvalnosti sv. Vlaha proglasili svojim zaštitnikom. Dan sv. Vlaha slavi se 3. veljače, a njegov blagdan proglašen je i Danom Grada Dubrovnika.

Dubrovčani su sagradili crkvu sv. Vlaha u 14. stoljeću. Čudom je ta crkva ostala gotovo neoštećena u velikom potresu 1667. godine koji je uništio većinu zgrada u gradu Dubrovniku. Ali je zato posve uništena u velikom požaru 1706. godine. Na zgarištu crkve ostao je sačuvan srebrni reljef sv.Vlaha iz 15. stoljeća koji u ruci drži maketu grada. U dubrovačkim je kronikama zapisano: “svi ostali kipovi od zlata, srebra i mjedi bili rastopljeni u vatri, dok je kip svečev, zaštićen čudom, izvađen iz požara neoštećen”.

Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.
Crkveni program Feste Svetoga Vlaha 2023.

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

MALINSKA: Homo na jidra – velika smotra i regata tradicijskih barki, 4-7.9.2024.

U Malinskoj se od 4. do 7. rujna održava šesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra pod nazivom - Homo na jidra. Organizatori...

HVAR: Dalmatinska marenda – 15 autentičnih jela uz festival tradicijskih brodova po cijeni 12 eura

U Starom Gradu na Hvaru od 19. do 22. 10. 2024. održavat će se manifestacija "Dalmatinska marenda" uz festival tradicijskih brodova i mornara "Dani...

SAVUDRIJSKA BATANA: Dokumentarac posvećen izvoru svjetlosti kroz prozor na dnu barke

U Savudrijskoj luci održava se u petak 30. 8. 2024. u 18:30 sati projekcija dokumentarnog filma „Luma – una luce nell´oscurita“. Film je posvećen...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here