Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

Pašticada od tune

U ribljoj inačici pašticade također se koristi crveno meso kao i u originalnoj recepturi, ali filet tune.

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje vuče korijenje iz Italije. U Veneciji i Veroni se još od 5. stoljeća priprema pastissada de caval s konjetinom, potom i s drugim vrstama mesa (junetina, janjetina) da bi naposlijetku dobilo i svoju riblju inačicu u kojoj se također koristi crveno meso – filet tune.

Izvorno je to bila konjetina jer je poslije jedne bitke na bojnom polju ostao ranjen veliki broj konja. Da meso ne propadne potopili su ga u vinski ocat, dodali povrće i začine te potom kuhali količinski prema potrebi, jer je u tom pacu meso moglo duže vrijeme ostati očuvano za jelo. Sličan recept pašticade imaju i Nijemci, koji meso u pacu drže najmanje 7 dana.

Evo recepta:

Pašticada od tune

Sastojci (za 4-5 osoba):

  • filet tune komad cca 1 kg
  • 0,5 kg crvenog luka
  • 5-6 režnjeva češnjaka
  • 10-tak suhih šljiva bez koštice
  • 2 srednje mrkve
  • 300 g pelati
  • 1 stručak svježeg peršina
  • 2 prstohvata mljevenog klinčića
  • 2 lista lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 3 dl crnog vina
  • 1 dl prošeka
  • 0,5 dl domaće kvasine ili vinskog octa
  • 1 žlica brašna (oštro ili glatko, svejedno)
  • sol
  • papar po želji
Pašticada od tune s palentom
Pašticada od tune s palentom /Foto: Pave Turić

Priprema:

#1. Luk, češnjak, mrkve i stabljike peršina isjeckamo i stavimo u zdjelu. Dodamo šljive, lovor, ružmarin, klinčić, vino, prošek i ocat. Sve dobro i ostavimo par sati da se okusi prožmu. Nakon pola sata procijedimo, u jednu posudu stavimo ocijeđeno povrće, a u drugu tekućinu.

#2. Tunu izrežemo na medaljone debljine 1,5 – 2 cm, malo ih posolimo, pobrašnimo i kratko popržimo u dubokoj tavi na maslinovom ulju – po pola minute sa svake strane. Potom ih izvadimo iz tave i ostavimo u tanjuru sa strane.

#3. U tavu na ulje na kojem smo popržili tunu dodamo ocijeđeno povrće i pirjamo lagano 20-tak minuta. Potom dodamo i začinjenu tekućinu u kojoj se povrće mariniralo i pelate. Ako nam je nakon oblikovanja medaljona ostalo komadića tune, sad i njih možemo dodati u tavu.

#4. Sve to kuhamo na laganoj vatri sljedećih 45 minuta do 1 sat, sve dok povrće ne omekša. Po potrebi podlijemo vodom ili ribljim temeljcem da se nadoknadi isparena tekućina. Kad je povrće kuhano, iz tave izvadimo dvije-tri šljive koje ćemo poslije koristiti za dekoraciju, listove lovora i grančicu ružmarina, pa povrće i tekućinu propasiramo ili štapnim mikserom izblendamo u gusti umak. Po ukusu, začinimo dodatno sa soli i paprom te octom ako volimo kiseliji ili prošekom ako volimo slađi okus pašticade.

#5. Ispasirani umak i šljive vratimo u tavu, dodamo i popržene medaljone tune pa još kratko kuhamo sljedećih 10-tak minuta. Pospemo sjeckanim peršinom i serviramo uz domaće njoke ili palentu (po guštu).

Naš gastro kolumnist Pave Turić bavi se ekskluzivnim cateringom za svjetske tvrtke i jahte poznatih i slavnih. Također vodi edukacije kuharskih timova i sastavlja menije u poznatim i novim ambicioznim restoranima. Organizira i vodi tečajeve za mlade kuhare koji se žele obučiti u mediteranskoj kuhinji.

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

Biograd Boat Show 2024 širi se s Marine Kornati i na Gradsku luku Biograd za jahte duže od 24 m

Ovogodišnji 26. po redu Biograd boot show održat će se od 23. do 27. listopada 2024. Bit će to po svemu najveći sajam dosad....

PAG: Fešta od najboljeg sira na svijetu i grupa Dalmatino, Kolan, 30.8.2024.

Pag je – čudo od otoka. Nijedan jadranski otok ne objedinjuje toliko blagodati i autohtonih vrijednosti u takvim surovim klimatskim uvjetima. Pag je poznat po...

ALENKA ALUJEVIĆ: Supruga, majka, domaćica, regatna jedriličarka i osebujna charter skiperica

More, plovidba, vjetar i jedra doslovce su način života Splićanke Alenke Alujević, majke i domaćice, osebujne skiperice i regatne jedriličarke. Alenku sam upoznao jednom...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here