Vrsaranski amareti rade se s lješnjacima, umjesto s bademima kao u originalnoj talijanskoj recepturi za amarette. To je tradicijski vrsaranski keksić koji se priprema za obiteljske proslave, vječanja, Uskrs i Božić. Nedavno je za revitalizaciju i prezentaciju ove slastice Turistička zajednica Vrsar dobila nagradu Internatural Slow Food Award od udruge Istarsko koja koordinira Slow food zajednicu u Istri.
Sastojci:
- 10 jaja
- 1 kg lješnjaka
- 1 kg grubo mljevenog šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Priprema:
#1. Lješnjake sameljite, po mogućnosti u ručnom mlinčiću.
#2. Mljevene lješnjake stavite u veću zdjelu, u njih dodajte 10 rabijenih jaja, cijelih, bez odvajanja bjelanjaka i žumanjaka, grublje samljeven šećer (u električnoom mlinčiću za kavu) i vanilin šećer. Dobro umiješajte rukama sve dok se smjesa ne sjedini.
#3. Zagrijte pećnicu na180 stupnjeva Celzijusa.
#4. Od smjese rukama oblikujte kuglice podjednake veličine i slažite ih na protvan prekriven papirom za pečenje, tako da međusobno budu odvojeni. Pecite ih u pećnici 10 do 15 minuta na temperaturi 180 stupnjeva Celzijusa.
#5. Izvadite protvan pa što prije keksiće maknite s vrućeg protvana na hladnu podlogu da se što prije ohlade. Kao i drugi suhi keksići, i ovi su amareti ukusniji drugi dan, odnosno kad malo odstoje.
Recept su za video Turističke zajednice Vrsara ispričale i amarete ispekle vrsaranke Nerina Štifanić i Karmen Pilat. Nerina je po ovom receptu ispekla amarete za vjenčanje Karmen Pilat. Pogledajte ove dvije dame na videu: