Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

TESTNA PLOVIDBA: Nepotopivi brod pomorske hitne pomoći – Iskra brodogradilište

Testirani brod bit će isporučen do kraja veljače 2023. Ministarstvu zdravstva za hitnu medicinsku pomoć u Dubrovniku. Gradi se još 5 brodica koje trebaju biti isporučene do kraja godine.

U Iskra brodogradilištu 1 d.o.o. u Šibeniku jučer je organizirano testiranje prvog broda za hitnu medicinsku pomoć na moru po narudžbi Ministarstva zdravstva u projektu Search and Rescue (SAR). Osim za hitnu medicinsku pomoć za otoke, brodovi će se koristiti i za potrebe traganja i spašavanja na moru, kao i za pružanje medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa. Maritimne karakteristike su takve da mogu ploviti brzinom 15 čvorova u olujnim uvjetima plovidbe, pri valovima od 4 do 6 metara visine. Posao izrade 6 SAR brodova na međunarodnom natječaju je dobio hrvatski konzorcij Iskra brodogradilišta 1 iz Šibenika, Tehnomonta iz Pule i riječkog ureda Metal Sharka, u ukupnoj vrijednosti oko 10 milijuna eura (76,4 milijuna kuna).

Testiranju u Iskra brodogradilištu 1 su nazočili predstavnici Ministarstva zdravstva, koje će biti korisnik naručenih SAR brodova, i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje će održavati brodove hitne pomorske medicinske pomoći.

Brod dužine 15 metara izgrađen je od aluminijske legure, a zahtjevi naručitelja bili su da bude nepotopiv, odnosno da može ploviti i u najgorim vremenskim uvjetima – kad nitko drugi ne može ploviti, a niti helikopter može letjeti.

Nepotopivost broda znači da ako se brod i prevrne pod udarom valova na moru, sam se ponovo vraća u plovidbeni položaj (self-righting), a da pri tom u kabinu ne prodire voda.

Tijekom testiranja SAR-a:

1. brod je pušten da s krana padne u more s visine 2 metra,

2. otpornost trupa testirana je udarcem broda pramcem u obalu pri brzini od 4 čvora,

3. brodicu su prevrtali za 180 stupnjeva s članom posade u kokpitu.

Sve testove SAR brod Iskra brodogradilišta uspješno je prošao. Pad s 2 metra i udaranje o obalu uz 4 čvora brzine nisu uzrokovali nikakva oštećenja. Također, nakon prevrtanja za 180 stupnjeva brod se vratio u početni položaj, bez oštećenja broda, bez ozlijeda osobe u brodu (na testu je u kokpitu bio direktor Aleš Ekar), pri čemu u kabinu nije ušla voda što je jamstvo da će električni medicinski aparati na SAR brodu raditi i za najgoreg vremena.

Prevrtanje broda SAR na testiranju / Foto: Iskra brodogradilište

Karakteristike broda SAR

Brodogradlište: Iskra brodogradilište 1 d.o.o.

Nacrt: Metal Shark Croatia

Materijal: aluminij

Duljina trupa: 14,9 m

Širina: 4,7 m

Gaz: 1,4 m

Maksimalna brzina: 35 čvorova

Maksimalni doplov: 400 nm

Maritimnost: 15 čvorova u olujnim uvijetima stanja mora 6

Pogon: Volvo IPS sustav

Posada: 3 člana

Putnika: 9 osoba

TESTNA PLOVIDBA:

Testirani brod bit će isporučen do kraja veljače 2023. Ministarstvu zdravstva za hitnu medicinsku pomoć u Dubrovniku. Gradi se još 5 brodica koje trebaju biti isporučene do kraja godine, a bit će na vezu u Malom Lošinju, Rabu, u Zadru, Šibeniku i Supetru.

Iskra brodogadlište 1 d.o.o. iz Šibenika dio je slovenske grupacije Iskra u većinskom vlasništvu slovenskog biznismena Dušana Šešoka. Direktori su Aleš Ekar i Roko Vuletić. Iskra brodogradilište 1 specijalizirano je inače za gradnju radnih aluminijskih brodova za primjenu u marikulturi koje rade za naručitelje u Norveškoj.

NACRTI SAR BRODA:

Bočni nacrt broda SAR
Bočni nacrt broda SAR, Metal Shark Croatia
Pramčani nacrt broda SAR, Metal Shark Croatia
Pramčani nacrt broda SAR, Metal Shark Croatia

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

MALINSKA: Homo na jidra – velika smotra i regata tradicijskih barki, 4-7.9.2024.

U Malinskoj se od 4. do 7. rujna održava šesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra pod nazivom - Homo na jidra. Organizatori...

HVAR: Dalmatinska marenda – 15 autentičnih jela uz festival tradicijskih brodova po cijeni 12 eura

U Starom Gradu na Hvaru od 19. do 22. 10. 2024. održavat će se manifestacija "Dalmatinska marenda" uz festival tradicijskih brodova i mornara "Dani...

SAVUDRIJSKA BATANA: Dokumentarac posvećen izvoru svjetlosti kroz prozor na dnu barke

U Savudrijskoj luci održava se u petak 30. 8. 2024. u 18:30 sati projekcija dokumentarnog filma „Luma – una luce nell´oscurita“. Film je posvećen...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here