Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

VIDEO: NIKAD DOSAD VIĐENO Blokada Rijeke zbog razorne mine u luci

Nikad dosad u svojoj povijesti riječka luka i cijelo područje grada oko nje nije bila pod blokadom kao jučer, u nedjelju 19. 3. 2023. Naredbom riječkog Stožera civilne zaštite zaustavljen je sav promet zemljom, morem i zrakom ulicama oko Putničke obale, od trga riječkog autobusnog kolodvora na Žabici i Krešimirove ulice preko Adamićeve ulice i cijele Rive do Rive Boduli i gradske tržnice. Sve firme morale su obustaviti rad i napustiti svoje prostorije. Ispražnjeni su i zatvoreni svi restorani i kafići. Štoviše, evakuirano je oko pet stotina Riječana iz okolnih stanova. Neki od njih, koji nisu imali kamo, smješteni su u Dvorani mladosti na Trsatu, na privremene ležajeve i prehranu.

Svi brodovi morali su napustiti Riječku luku, a cijeli Riječki zaljev bio je pod strogom zabranom prilaza i plovidbe. Početak akcije označio je prepoznatljiv zavijajući ton sirene za opasnost, kao u ratu.

Za sve ovo „kriva“ je neaktivirana protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata, pronađena zabodena u dno Riječke luke. Mina je slučajno uočena još potkraj lipnja prošle godine tijekom radova u luci. Ukupne dužine gotovo tri metra i težine blizu tisuću kilograma sa 690 kilograma eksploziva – bila je duboko ukopana u muljevito morsko dno. Pala je odluka da se ta prijeteća opasnost napokon mora ukloniti. Za Dan D određena je upravo nedjelja, 23.3. Uzbuna će trajati sve dok pripadnici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka razornu minu ne otegle na sigurnu udaljenost na moru, i dok ju ne aktiviraju tj. detoniraju.

Zato je nedjeljni prizor na riječkoj rivi bio nestvaran, nikad dotad viđen. Na „terenu“, su ostali samo Policija, Civilna zaštita, nekoliko novinara, par znatiželjnika, i zagriženih ribića s tunjom za špara i nadom da umjesto mine možda naleti neka orada. Bio je tu i jedan zlatni retriver, tek toliko da se ne može reći „nije bilo ni pasa“.

Nakon cijele drame, napokon je u nedjelju u 13 sati i 45 minuta odjeknula daleka, ali snažna eksplozija. Mogao se vidjeti i veliki stup vode. Nakon toga odjeknula je i sirena za prestanak opasnosti. Život u Rijeci vratio se u svoju svakodnevnu kolotečinu.

Na naslovnoj slici je eksplozija mine / Izvor: MUP

VIDEO:

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

Rijeka Boat Show, 3-6.10.2024.

Riječki sajam nautike ove se 2024. godine održava od 3. do 6. listopada. Riječki sajam je inače prvi nautički sajam u Hrvatskoj. Ove godine...

Biograd Boat Show 2024 širi se s Marine Kornati i na Gradsku luku Biograd za jahte duže od 24 m

Ovogodišnji 26. po redu Biograd boot show održat će se od 23. do 27. listopada 2024. Bit će to po svemu najveći sajam dosad....

PAG: Fešta od najboljeg sira na svijetu i grupa Dalmatino, Kolan, 30.8.2024.

Pag je – čudo od otoka. Nijedan jadranski otok ne objedinjuje toliko blagodati i autohtonih vrijednosti u takvim surovim klimatskim uvjetima. Pag je poznat po...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here