Aktualno

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

KOMIŠKI ADVENT NA VISU: Na blagdan sv. Nikole gorjet će stara falkuša kako bi se iz vatre i pepela rodila – nova!

Blagdan sv. Nikole zaštitnika pomoraca, koji se slavi u...

FAŽANA: Škola soljenja srdela, 29. 4.

Tradicionalno natjecanje u soljenju sardela počinje u 18 sati 29. 4. 2023. na Fažanskoj rivi uz gastro ponudu slanih sardela, maslinovog ulja i istarskih vina i predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremanja sardela.

Natjecatelji će u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Dobrodošli su svi koji žele naučiti usoljavati ribu. Škola traje oko sat i pol, besplatna je, a sudonici će dobiti sve što im je potrebno: srdele, sol i limenu posudu u koju će slagati ribu. Poslije školice, na rivi će biti živa muzika i fešta uz srdele, sir i vino. Ribu koju su usolili sudionici nose kući, a jedina im je obaveza da se nakon tri mjeseca moraju vratiti sa svojom limenkom usoljene ribe na feštu u Fažani 14. 8. Na toj fešti će se limenke otvoriti, a srdele kušati te će se proglasiti najbolje i “najslanije”.

Za sudjelovanje na fažanskoj Školi soljenja srdela treba se unaprijed prijaviti organizatoru na mail: info@infofazana.hr. Obično sudjeluju ekipe, prijatelji ili obitelj, a i mala djeca su dobrodošla. U mailu napišite imena i prezimena onih koji bi došli i njihovu dobu te kontakt telefon. Organizator vam treba potvrditi dolazak.

Program događanja:

  • Škola soljenje sardela
  • Ribarnica kod Paola i Nine – prodaja svježih sardela nekad i danas
  • Gastro radionice: filetiranje ribe
  • Ribica sardelica – kreativne radionice i igraonice za djecu
  • Kolači i kava za posjetitelje povodom 18. rođendana Škole soljenja – sudjeluju polaznici Centra za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula
  • Glazbeni program: Erik Balija, klapa Intriga i Duo Sunrise

Novo

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet...

BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku...

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Gastro vikend na moru: Dani maslina, pršuta, vina, istarskih i dalmatinskih delicija i sushija

Idealno je vrijeme za uzeti koji slobodan dan i skočiti na more, malo promijeniti klimu i odmoriti se, istražiti gastro ponudu Istre, Dubrovnika, Zadra....

ZADAR: Humanitarni Maslinarski marendin i Dani masline, 28.4.

U Zadru se održava 25. međunarodna manifestacija Dani masline Zadar, 28.-29. 4. 2023. Glavni dio događanja je stručni i natjecateljski, gdje se ocjenjuju maslinova...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here