Idealno je vrijeme za uzeti koji slobodan dan i skočiti na more, malo promijeniti klimu i odmoriti se, istražiti gastro ponudu Istre, Dubrovnika, Zadra. Šparoge, pršut, maslinovo ulje, sladoled od tartufa, pljukanci, slane srdele, sushi… Pregršt je gastro događanja sljedeća dva tjedna na obali:
U Zadru se ovaj tjedan, od 18. do 22. 4. održava Tuna, Sushi & Wine Festival, a sljedeći tjedan 28. i 29. 4. Dani maslina i Maslinarski marendin. Najbolje ulje bira se među stotinjak natjecatelja – maslinara iz sedam hrvatskih regija te iz Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore.
U Rovinju devet najpoznatijih konoba i restorana nudi od 21.4. do 7.5. istarske specijalitete i domaća pića. Izdvajamo: glavno jelo – pljukanci s divljim šparogama i istarski pršutom, Fuži s rovinjskom tunom, maslinama i kaparima; i zanimljivi desert – sladoled od tartufa s crnom čokoladom. Promotivne cijene.
U središnjoj Istri od 7. do 30. 4. konobe nude Proljetne fritaje sa samoniklim biljem
Rijeka – 22.4. na Korzu – Dani zaštićenog hrvatskog pršuta. Čiji je najbolji: krčki, istarski, drniški ili dalmatinski. Prigodni program, promotivne cijene pršuta.
Fažana je oduvijek poznata po „školama“. Evo jedne ljudima najkorisnije: Kako se najbolje soli srdelu (29.4.).
Marina Martini Marchi (Šolta) poziva na svoj tradicionalan event Wine&Friends (22.4.)
U Dubrovniku restorani nude promotivne riblje i mesne menije (10.-23.4.)