Aktualno

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

Zadar na idra: Šest dana manifestacije posvećene očuvanju pomorske baštine

U Zadru je od 21. do 26. listopada održana...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

Rižoto sa šparogama: Nutritivno bogatstvo carskog povrća

Nakon duge zime stiže i proljeće, a s njim i divlje šparoge. Za razliku od uzgojenih, ove divlje su tanje, intenzivnijeg okusa, bogatije vitaminima i mineralima i ostalim nutritivnim blagodatima, pa su time i zdravije. Poznate su kao pročišćivač organizma, izvor zdravlja i životne snage od davnih dana. Rimski su carevi u ovo vrijeme slali vojsku da ih beru, pa ih zovu i – carsko povrće. Premda je po latinskom nazivu asparagus svrstana u cvijeće. Uglavnom, šparoga obiluje folnom kiselinom, C vitaminom i skupinom B vitamina, ima snažna antioksidativna svojstva, a sadrži minimum kalorija.

Upravo zbog svoje nutritivne vrijednosti zahtijeva vrlo kratku termičku obradu. Evo recepta za jedan ukusima plemenit rižoto sa šparogama.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 vezice šparoga
  • 1 vezica mladog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 240 g riže
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog laganog vina (malvazija)
  • 2 jušne žlice tvrdog ribanog sira
  • 10 dag maslaca
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol, papar

Priprema:

#1. Šparogu lagano primimo na ¼ dužine ispod pupoljka te savijamo. Kada pukne gornji dio je jestiv te ga odvojimo. Ostatak stabljike je tvrd i gorak (ne moramo baciti, može se skuhat i piti kao lijek za bolesti srca i krvnih žila, giht, visoki kolesterol i tlak, a neki tvrde i da je afrodizijak).

#2. Od jestivog dijela odvojimo pupoljke i stavimo ih na stranu, a ostatak nasjeckamo. U tavi zagrijemo maslinovo ulje te dodamo sitno sjeckani mladi luk (bijeli dio i dio listova do polovice gdje prelaze u tamniju boju) i lagano pirjamo par minuta. Dodamo kosani češnjak i rižu te pirjamo dok se riža ne zastakli. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok ne ishlapi. Rižu nastavimo kuhati na laganoj vatri stalno miješajući i podlijevamo vodom ili laganim povrtnim temeljcem.

#3. Nakon 10-tak minuta u rižu dodamo sjeckane šparoge, a zadnje 2-3 minute i same pupoljke. Začinimo sa soli i paprom te prstohvatom muškatnog oraščića. Dodamo maslac i ribani sir, žustro promiješamo te uklonimo s vatre da se odmori par minuta prije serviranja.

Savjet:

Šparoge možete i na minutu uroniti u kipuću vodu pa premjestiti u hladnu vodu. Vodu od kuhanja koristite za podlijevanje rižota, a šparoge se dodaju u rižot na samom kraju (zadnje 2-3 minute), jer pri dugoj termičkoj obradi znaju izgubiti i više od pola svojih nutritivnih svojstava.

Obarene šparoge možete koristiti u fritaji, na salatu s tvrdo kuhanim jajima, kao i za krem juhu. U prhkim pitama sa sirom, jajima i pancetom (quiche), uz poširana jaja sa Hollandaise umakom … Sezona je šparoga – uživajte u njima.

Novo

ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička...

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko će je sutra plesti baš ga nije briga … Zapivaj pismu, ribaru stari jer to...

„Puratićev kolotur“ u numizmatičkom zlatu i srebru

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca izdaje prigodni zlatnik i srebrnjak "Puratićev kolotur" u seriji "Hrvatski inovatori". Budući da se radi...

RIJEKA BOAT SHOW 2024. Jubilarni 40. nautički sajam

U Rijeci se od 3 do 6. listopada 2024. održava jubilarni 40. nautički sajam. Rijeka Boat Show. Rijeka Boat Show je počeo kao nautički...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here