Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

Čokoladni klasik: Caprese torta od badema – bez glutena

Uz nastanak ovog mediteranskog čokoladnog klasika s talijanskog otoka Capri vezana je anegdota. Otočni slastičar Carmine Di Fiore je, u žurbi radeći tortu od badema, u smjesu za tijesto zaboravio dodati brašno. I evo tako nam omogućio da već cijelo stoljeće uživamo u ovoj bogatoj, sočnoj čokoladnoj fantaziji bez glutena. Evo recepta.

Sastojci:

  • 300 g tamne čokolade
  • 300 g maslaca
  • 200 g mljevenih badema
  • 80 g gorkog kakaa u prahu
  • 200 gr kristal šećera
  • 5 jaja (razdvojiti žumance i bjelanjke, pa bjelanjke istući s prstohvatom soli)
  • ribana korica 1 naranče
  • 3 žlice ruma ili likera od naranče
  • mali prstohvat soli
  • šećer u prahu ili gorki kakao za posipanje torte

Priprema:

#1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite kalup za tortu (26 ili 28 cm) i dno obložite papirom za pečenje.

#2. U posudi na laganoj vatri otopite maslac pa dodajte izlomljenu čokoladu uz stalno miješanje. Kada se čokolada otopi maknite ju na stranu i dodajte šećer, liker i bademe te dobro promiješajte mikserom da se šećer otopi i smjesa sjedini. Dodajte žumanjke, izmiksajte te na kraju lagano špatulom umiješajte i istučene bjelanjaka.

#3. Smjesu za tortu izlijte u kalup i stavimo u pećnicu. Odmah smanjimo temperaturu na 150 -155 stupnjeva Celzijusovih. Pecite cca 30-35 minuta, pa izvadite iz pećnice. Kad se malo ohladi, izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu ili gorkim kakaom i ukrasite voćem.

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

MALINSKA: Homo na jidra – velika smotra i regata tradicijskih barki, 4-7.9.2024.

U Malinskoj se od 4. do 7. rujna održava šesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra pod nazivom - Homo na jidra. Organizatori...

HVAR: Dalmatinska marenda – 15 autentičnih jela uz festival tradicijskih brodova po cijeni 12 eura

U Starom Gradu na Hvaru od 19. do 22. 10. 2024. održavat će se manifestacija "Dalmatinska marenda" uz festival tradicijskih brodova i mornara "Dani...

SAVUDRIJSKA BATANA: Dokumentarac posvećen izvoru svjetlosti kroz prozor na dnu barke

U Savudrijskoj luci održava se u petak 30. 8. 2024. u 18:30 sati projekcija dokumentarnog filma „Luma – una luce nell´oscurita“. Film je posvećen...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here