Aktualno

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

KOMIŠKI ADVENT NA VISU: Na blagdan sv. Nikole gorjet će stara falkuša kako bi se iz vatre i pepela rodila – nova!

Blagdan sv. Nikole zaštitnika pomoraca, koji se slavi u...

Čokoladni klasik: Caprese torta od badema – bez glutena

Uz nastanak ovog mediteranskog čokoladnog klasika s talijanskog otoka Capri vezana je anegdota. Otočni slastičar Carmine Di Fiore je, u žurbi radeći tortu od badema, u smjesu za tijesto zaboravio dodati brašno. I evo tako nam omogućio da već cijelo stoljeće uživamo u ovoj bogatoj, sočnoj čokoladnoj fantaziji bez glutena. Evo recepta.

Sastojci:

  • 300 g tamne čokolade
  • 300 g maslaca
  • 200 g mljevenih badema
  • 80 g gorkog kakaa u prahu
  • 200 gr kristal šećera
  • 5 jaja (razdvojiti žumance i bjelanjke, pa bjelanjke istući s prstohvatom soli)
  • ribana korica 1 naranče
  • 3 žlice ruma ili likera od naranče
  • mali prstohvat soli
  • šećer u prahu ili gorki kakao za posipanje torte

Priprema:

#1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite kalup za tortu (26 ili 28 cm) i dno obložite papirom za pečenje.

#2. U posudi na laganoj vatri otopite maslac pa dodajte izlomljenu čokoladu uz stalno miješanje. Kada se čokolada otopi maknite ju na stranu i dodajte šećer, liker i bademe te dobro promiješajte mikserom da se šećer otopi i smjesa sjedini. Dodajte žumanjke, izmiksajte te na kraju lagano špatulom umiješajte i istučene bjelanjaka.

#3. Smjesu za tortu izlijte u kalup i stavimo u pećnicu. Odmah smanjimo temperaturu na 150 -155 stupnjeva Celzijusovih. Pecite cca 30-35 minuta, pa izvadite iz pećnice. Kad se malo ohladi, izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu ili gorkim kakaom i ukrasite voćem.

Novo

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet...

BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku...

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko će je sutra plesti baš ga nije briga … Zapivaj pismu, ribaru stari jer to...

„Puratićev kolotur“ u numizmatičkom zlatu i srebru

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca izdaje prigodni zlatnik i srebrnjak "Puratićev kolotur" u seriji "Hrvatski inovatori". Budući da se radi...

RIJEKA BOAT SHOW 2024. Jubilarni 40. nautički sajam

U Rijeci se od 3 do 6. listopada 2024. održava jubilarni 40. nautički sajam. Rijeka Boat Show. Rijeka Boat Show je počeo kao nautički...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here