Aktualno

ČUVARI POMORSKE BAŠTINE: Ovogodišnji dobitnik Matrikule „Željko Jerat“ je Joško Božanić

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Matrikula čuvara hrvatske maritimne baštine...

80. VIŠKA REGATA: Najveći hrvatski krstaški spektakl očekuje rekordnih 200 jedrilica

U splitskom jedrenju sve je u znaku jubileja. Jedriličarski...

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko...

Muzgavci na ribarski

Slično kao hobotnicu, muzgavce očistite od iznutrica, isperite mijeh utrobe, izvadite im zub, odstranite oči… Kako ne bi bili žilavi, zamrznite ih prije pripreme (barem dan prije) pa ih kuhati stavite smrznute, ili ih svježe istucite s batićem za meso. Kuhajte ih sata do sat i pol vremena, ovisno o debljini krakova, u dosta vode koju ne treba soliti. Skuhane ostavite da se ohlade u vodi.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kg muzgavaca
  • 1 kg krumpira
  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • 2-3 dl bijelog vina
  • 1 glavica luka
  • 4-5 režnjeva češnjaka
  • 1 velika žlica sitno sjeckanog lista peršina
  • 1 dl pasirane rajčice ili 1 svježa rajčica narezana na kockice
  • sol
  • papar
  • 1 lovor list
Muzgavci, svježi
Muzgavci, svježi / Foto: Mladen Gerovac

Priprema:

Muzgavce (iz zamrzivača ili istučene) stavite kuhati u veliki lonac u hladnu i neposoljenu vodu. Nakon sat vremena dodajte u lonac još i oguljen krumpir narezan na četvrtine ili polovine.
Kuhajte dok se sve dok se krumpiri skuhaju pa skinite s vatre i ostavite 10-tak minuta da se muzgavci i krumpiri malo ohlade u vodi u kojoj su se kuhali.
Izvadite muzgavce, ako je potrebno skinite s njih crvenkastu opnu, i narežite ih na manje komade. Izvadite i krumpir, ali odložite ga u posebnom cjedilu.
U širokom loncu na ulju popržite sitno sjeckani luk da požuti. Dodajte narezane muzgavce, sitno sjeckani češnjak i peršin, pa pržite nekoliko minuta. Zalijte vinom, dodajte lovor list i pustite neka se u vinu kuhaju sljedećih 5 minuta, pa podlijte litrom vode i dodajte rajčicu.
Posolite i popaprite po ukusu i kuhajte sljedećih 15 minuta, uz povremeno lagano miješanje. Ovo bi se jelo moglo nazvati i gulašem od muzgavaca.

Novo

ČUVARI POMORSKE BAŠTINE: Ovogodišnji dobitnik Matrikule „Željko Jerat“ je Joško Božanić

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Matrikula čuvara hrvatske maritimne baštine...

80. VIŠKA REGATA: Najveći hrvatski krstaški spektakl očekuje rekordnih 200 jedrilica

U splitskom jedrenju sve je u znaku jubileja. Jedriličarski...

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko...

Zlatno sidro 2023: MARINA FUNTANA – Svaki gost se ovdje osjeća kao doma

Voljom nautičara, koji su ispunili anketni upitnik objavljen na...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here