Aktualno

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

LOŠINJ: Što sve možete raditi i doživjeti na festivalu pomorske baštine Losinava, 7-21.9.2024.

Cijeli Lošinj će od 7.9. do 21.9. živjeti u...

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17. do 19. svibnja u tom lijepom, povijesnom i po mnogo čemu znamenitom mjestu na otoku Krku održava se već tradicionalni festival, gastronomije, kulture, sporta i zabave za sve generacije pod nazivom – Crna ovca.

Crna ovca - planinarski izlet

Evo što Općina i Turistička zajednica Baške, uz pomoć zlatnog sponzora Valamar Rivijeru i ostalih pokrovitelja, pripremaju za ovogodišnju Crnu ovcu:

Prvoga dana festivala, u petak 17. svibnja nastupaju Vojko V i popularni reperski duo iz Osijeka – Krankšvester. Vojko V je hrvatski reper, tekstopisac, skladatelj i glazbeni producent iz Splita znan pod imenom Vojko Vrućina, a rođen je u Kninu te mu je izvorno ime – Vojko Vujević. Poznat je po svojim albumima i hitovima Pasta Italiana, Kako to, Saborska penzija, Mamacita, a svi ga pamtimo i kao najtrofejnijeg dobitnika nagrade Porin.

Crna ovca - bašćanska janjetina

Drugog dana, u subotu 18. svibnja nastupaju autorski rock, punk, blues band iz Sinja M.O.R.T. poznatom po moćnom zvuku i nastupu, te legendarni Psihomodo pop, koji novim albumom “Vjerujem u čuda” upravo obilježava 40 godina uspješne karijere. Crna ovca i ove godine ima poseban wine & jazz program za one koji vole vino uz jazz, ili obratno.

Crna ovca ove će godine predstaviti samostalnu izložbu akademskog slikara Predraga Todorovića, rođenog u Drvaru, radom vezanog ponajviše za Rijeku, a sada s adresom u Zagrebu.

Crna ovca - joga

Posebna atrakcija bit će predavanje našeg legendarnog zvjezdanog znanstvenika, astronoma svjetskoga glasa Korada Korlević iz Višnjana. Korlević je 18. najproduktivniji svjetski tragač za asteroidima svih vremena. U razdoblju od 1996. do 2001. godine Korado Korlević samostalno je otkrio nevjerojatnih 947 asteroida, a kod još 110 asteroida bio je suotkrivač. Prema zasluzi, neki asteroidi nose i njegovo ime.

Za one koji vole rekreaciju, sport i prirodu Crna ovca organizirala je planinarske i biciklističke ture bašćanskom kotlinom. Nadalje, u organizaciji kluba Vihor održat će se Crni jancić – nogometni turnir za male nogometaše, kao i jedriličarska regata Corinthia Cup – Memorijal Jure Vukasović. Za najmlađe posjetitelje predviđeno je da nauče filcati vunu, pisati glagoljicom, a natjecat će se i u tradicionalnom narodnom sport – boćanju.

Festival mlade janjetine – cjenik

Svi ovi programi što smo ih nabrojali sasvim su besplatni, a nešto novca treba pripremiti samo za jelo i piće. I to ne bilo kakvo jelo, već za poseban nadaleko poznati ovdašnji specijalitet – mladu bašćansku janjetinu, kojoj je upravo sada vrijeme. U janjetini će se moći uživati tijekom cijelog vremena održavanja festivala u svim bašćanskim restoranima i konobama, kao i na brojnim štandovima. I to pripremljenoj na razne načine: pečenu na ražnju, na roštilju, na gulaš, na lešo, kao pljeskavicu, i na neke načine koje možete naći samo ovdje u Baškoj. A evo sada orijentacijskog prikaza janjećih specijaliteta s cijenama.

U šatoru Crne ovce

Janjeći gulaš sa šurlicama – 10.00 eura

Porcija janjetine – 18.00 eura

Janjetina s ražnja kilogram – 50 eura

Bistro Forza        

Juha od mlade janjetine i šparoga 5.60 eura

Janjeći ravioli 19.00 eura

Pečena janjetina (porcija) 27.00 eura

Burger od trgane janjetine18.00 eura

Bistro Franica

Kalja – juha od janjetine i povrća 9.50 eura

Bruskete s janjetinom (4 kom) 9 eura

Žgvacet – janjeći gulaš s valcićima 16 eura

Ćevapčići od janjetine 13 eura

Pečena janjetina (kg)              45.00 eura

Bistro Kod Frge

Pečena domaća janjetina s krumpirom              25 eura

Janjeća juha 6 eura

Gulaš od janjeće jetre s palentom 12 eura

Janjeća jetra na žaru s pekarskim krumpir 14 eura

Janjeći žgvacet sa šurlicama 15 eura

Janjeći kotleti s pekarskim krumpirom              22 eura

Hotel Dobrovit:        

Pečena janjetina na žaru s krumpirom              22 eura

Janjeći gulaš s valcićima 20 eura

Janjetina s mladim graškom 20 eura

Ravioli punjeni sirom u šugu od janjetine 20 eura

Konoba Placa        

Janjeća kobasica, janjeća pašteta, ovčji sir 6 eura

Janjeća kobasica, ovčji sir3 eura

Na štandovima

Janjeći burger 10 eura

Šurlice s janjećim žgvacetom 10 eura

Janjetina “va škartocu” 9 eura

Link za sve pojedinosti https://www.crnaovca.hr/

Novo

KORNATI: Hodočašće na otok Žut u crkvu sv. Križa, 14.9.2024.

Na blagdan sv. Križa 14. 9. 2024. tradicionalno se...

SKRADIN: Festival rižota i načina života, 13-14. 9.2024.

Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota...

Biograd Boat Show 2024 širi se s Marine Kornati i na Gradsku luku Biograd za jahte duže od 24 m

Ovogodišnji 26. po redu Biograd boot show održat će se od 23. do 27. listopada 2024. Bit će to po svemu najveći sajam dosad....

JELSA: Fešta vina – degustacija hvarskih vina, skidanje pršuta, besplatni koncerti Maje Šuput i Psihomodo popa, 22-24.8.2024.

Ako ste na Hvaru ili krstarite negdje u blizini, preporučujemo da posjetite Feštu vina u Jelsi, koja se održava 22, 23. i 24. 8....

PAG: Fešta od najboljeg sira na svijetu i grupa Dalmatino, Kolan, 30.8.2024.

Pag je – čudo od otoka. Nijedan jadranski otok ne objedinjuje toliko blagodati i autohtonih vrijednosti u takvim surovim klimatskim uvjetima. Pag je poznat po...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here