Aktualno

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

Zadar na idra: Šest dana manifestacije posvećene očuvanju pomorske baštine

U Zadru je od 21. do 26. listopada održana...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

PAG: Fešta od najboljeg sira na svijetu i grupa Dalmatino, Kolan, 30.8.2024.

Na fešti od sira ove godine sudjeluje rekordni broj od 40 proizvođača sira

Pag je – čudo od otoka. Nijedan jadranski otok ne objedinjuje toliko blagodati i autohtonih vrijednosti u takvim surovim klimatskim uvjetima.

Pag je poznat po tome da se ovdje nalazi najveća hrvatska tvornica morske soli. Sol se na Pagu proizvodi više od 1000 godina. Tradicionalne metode u proizvodnji soli koriste se i danas. U polje bazena od gline ubacuje se morska voda. Pod utjecajem sunca voda ispari i ostaje čista sol koja se sakuplja. Kada kupujete sol u bilo kojem šoping centru, ne možete izbjeći sol iz Paške solane, u raznim oblicima, granulatima i pakovanjima. Sve o tome može se vidjeti u paškom Muzeju soli.

Pola soli Solana Pag
Pola soli Solana Pag / Foto: Solana Pag

Čipka, janjetina, tisuću godine stare masline

Najveće kulturno blago koje čuva grad Pag je paška čipka. To je specifični ručni rad, što ga od 15. stoljeća izrađuju svi naraštaji Pažanki. Izradu paške čipke prve su započele časne sestre iz benediktinskog samostana, a o tome kolika je vrijednost ovog rada govori činjenica da je paška čipka odnedavno zaštićena kao UNESCO-vo nematerijalno dobro. Ako želite ekskluzivni suvenir ili nekome kupiti dragocjeni dar – kupit ćete upravo tu glasovitu pašku rukotvorinu.

Fešta od sira u Kolanu 2023. / Izvor: Visitkolan.hr
Fešta od sira u Kolanu 2023. / Izvor: Visitkolan.hr

Ako ste ljubitelj najbolje janjetine, prvo pitanje će biti – je li to janjetina s Paga. Snaga bure i količina morske soli koju ona nanosi na otok ima direktan utjecaj na izgled Paga, odnosno na raspored vegetacije na otoku. Naime, na cijeloj istočnoj strani otoka koja je na direktnom udaru vjetra uopće nema vegetacije, tako da se na toj strana prema Velebita bjelasa samo goli kamen. Zbog toga često kažu da taj dio otoka izgleda kao Mjesečeva površina.

Vjerojatno najveća prirodna vrijednost koju čuva otok Pag nalazi se na krajnjem sjeveru otoka kod mjesta Lun. Tamo se u sklopu botaničkog rezervata na 26 hektara rasprostire jedan od najstarijih maslinika na Mediteranu, u kojem su pojedina stabala među najstarijima na svijetu. Većina ih je stara preko 1000 godina a najstarije stablo masline ima oko 1600 godina. Vrijednost ovih maslina dodatno dobiva na snazi kad se vidi da one izrastaju iz kamenitog tla, i još kroz sve te godine odolijevaju buri i posolici.

Vrtovi lunjske masline
Vrtovi lunjske masline / Izvor:olive-gardens.eu

Na Pagu boravili i „marsijanci“

U kamenitom dijelu Paga, blizu luke Žigljen, nalazi se manje poznati ufološki lokalitet nazvan Paški trokut. Radi se o fenomenu u obliku velikog jednakokračnog trokuta unutar kojeg kamenje ima drukčija svojstva od kamenja van tog trokuta. Paški trokut se još znanstveno istražuje, ali najglasniji su oni koji tvrde da je to djelo NLO-a, budući da su neobični leteći objekti više puta u povijesti primijećeni baš iznad otoka Paga.

Island Pag Trail/Foto: PR, Robert Novak

Ovčji paški sir – najbolji na svijetu

I evo, nakon svih čudesa i najbolje janjetine, priče o još jednoj poznatoj jestvini iz istog izvora. Svi se znalci slažu da je ovčji paški sir jedan od najboljih sireva na cijelom svijetu. Tajna ovih delikatesnih jestvina – janjetine i sira krije se u prirodnim uvjetima otoka Paga. Silovita bura kada se stušti sa Velebita „iskopa“ more i žestoko brije krijeste valova te morskom prašinom obilno zasipa pašnjake uzduž cijelog otoka, kao da mu i solana već nije dostatna. A ti su pašnjaci prepuni ljekovitog bilja: kadulje, smilja, kamilice, nevena, stolisnika, matičnjaka, gaveza … Takva slana aromatična paša ovaca ključna je i za okus janjetine, a posebno za okus paškog ovčjeg sira. Stoga su Pažani siru posvetili posebnu feštu, koja se već sedam godina održava zadnji petak u kolovozu. Fešta od sira traje cijeli tjedan a organizatori su Općina Kolan i Turistička zajednica općine Kolan.

Fešta od sira u Kolanu 2023. / Izvor: Visitkolan.hr
Fešta od sira u Kolanu 2023. / Izvor: Visitkolan.hr

Sabina Gligora Sabalić, direktorica TZ Općine Kolan kaže da je inicijator fešte Udruga proizvođača paškog sira, koja okuplja najbolje proizvođače sira s otoka Paga i zaljubljenike u sir. „Fešta od sira nosi i oznaku HOP – Hrvatski otočni proizvod, kao nematerijalno kulturno dobro. U fešti sudjeluje rekordni broj od 40 paških proizvođača sira. Manifestacijom se predstavlja paški sir, koji se još uvijek radi na autohtoni način, a ove godine smo pripremili najbogatiji program do sad!”, najavljuje Sabina Gligora Sabalić.

Fešta od sira u Kolanu 2023. / Izvor: Visitkolan.hr
Fešta od sira u Kolanu 2023. / Izvor: Visitkolan.hr

Say cheese i grupa Dalmatino

Program počinje u 19 sati 30.8.2024. na Trgu kralja Tomislava u Kolanu i doista je bogat i primjeren za sve uzraste. Pa se tako u popodnevnim satima održavaju brojne edukativne radionice, kao što je radionica “Zalogaji za pamćenje” pod stručnim vodstvom prof., MA, WSET edukatorice Manuele Plohl u kušaonici sirane Gligora. Na radionici će se sljubiti vina i sirevi sirana Udruge proizvođača paškog sira koji imaju certifikat izvornosti.

Sirana Gligora
Sirana Gligora / Izvor: gligora.com

Potom radionica pletenja i izrade gipsa na kojima će se koristiti otočni materijali i motivi, likovno kreativna radionica za odrasle “Say cheese and paint” poznate otočne slikarice, kao i promocija knjige “The Cheesemaker’s Daughter” američke spisateljice Kristin Vuković u čijem su središtu radnje upravo otok Pag i paški sir. Sve to, uz degustaciju sireva brojnih lokalnih sirana čija će vrata biti otvorena za sve posjetitelje koji se žele upoznati s tradicionalnom i jedinstvenom proizvodnjom sira. Pored njih, predstavljaju se i izlagači ostalih autohtonih proizvoda, a koji se dobro slažu uz paški sir – proizvođači maslinovog ulja, pršuta, meda kao i proizvođači suvenira i nakita od drveta i vune koji ove stare zanate čuvaju od zaborava. Predstavit će se i poznati vinari, kako lokalni tako i s drugih područja Hrvatske, čija vina savršeno pašu uz sir. Uz stručne panele, okrugli stol i posebnu ponudu Etnografske zbirke, posjetitelje očekuje i odličan zabavni program, od folklornih nastupa do besplatnog koncerta grupe Dalmatino. Ako ste ljubitelj sira, a posebice visokokvalitetnog paškog sira i želite ih kušati sve na jednom mjestu – recite cheese i dođite na Feštu od sira – poručuju organizatori.

.

Novo

ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička...

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička akademija - Adriatic nautical academy – skraćeno ANA i kako je maksi-krstaš ACI No. 1...

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija i najpopularnija offshore regata u Hrvatskoj. Ova 21. po redu, održava se od 8. do...

80. VIŠKA REGATA: Najveći hrvatski krstaški spektakl očekuje rekordnih 200 jedrilica

U splitskom jedrenju sve je u znaku jubileja. Jedriličarski klub Labud slavi 100. rođendan, a kao kruna finale ovogodišnjeg Splitskog festivala jedrenja 80. put...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here