Aktualno

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko...

CENTAR MARITIMNE BAŠTINE U KRKU: Čudesan svijet Željka Skomeršića

O Željku Skomeršiću i njegovom osobitom doprinosu čuvanju pomorske...

JELSA: Predstavljanje svježih maslinovih ulja u kušaonici Seca u Gdinju

Predstavljanje svježih maslinovih ulja s područja općine Jelsa uz...

80. VIŠKA REGATA: Najveći hrvatski krstaški spektakl očekuje rekordnih 200 jedrilica

U splitskom jedrenju sve je u znaku jubileja. Jedriličarski klub Labud slavi 100. rođendan, a kao kruna finale ovogodišnjeg Splitskog festivala jedrenja 80. put se održava Viška regata, veliki krstaški jedriličarski spektakl u hrvatskom Jadranu, na kojem se okupi više od 1.000 jedriličara.

Ovogodišnja Viška regata održava se od 18. do 20. listopada. Organizator je JK Labud te u suradnji s Turističkom zajednicom grada Visa i Gradom Visom. Organizatori očekuje da će prvi puta u 80-godišnjoj povijesti broj brodova i posada premašiti 200, što bi bio – rekord. Grad Vis je osigurao dovoljan broj vezova za sve sudionike regate, tako da njihov broj nije, kao do sada, ograničen na 150.

Prijave najkasnije do srijede 16.10. u 18 sati

Prijave za regatu su otvorene putem online obrasca i zatvaraju se u srijedu 16. listopada u 18.00 sati, do kada je za registraciju otvoren i Regati ured u prostorijama JK Labud u Uvali Baluni 9, u Splitu. Nakon zaključenja registracija, Organizacijski odbor razvrstat će jedrilice u dvije kategorije: OPEN i ORC, a unutar OPEN razreda jedrilice će se dodatno dijeliti na kategorije CRUISING i RACING, prema tehničkim specifikacijama. Kao i svake godine, jedri se u područjima Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis, a ruta i raspored jedrenja je: u petak se od 9 ujutro jedri od Splita prema Visu udaljenom 29 nautičkih milja, subota je rezervirana za jedrenje unutar Viške vale, a u nedjelju je start regate u 9 sati i jedri se natrag prema Splitu.

Splitskim jedriličarskim jubilejima pridružila se i Beneteau grupa, čije brodogradilište u La Rochelleu ove godine obilježava 140. obljetnicu. Tom prigodom zastupnik Beneteaua za hrvatsku Ultra Sailing je uspostavio posebnu One Design klasu Oceanis 46.1. te će posebnu nagradu dobiti i najbrža Beneteau jedrilica.

Viška regata, pravac - Vis
Viška regata, pravac – Vis / Izvor: JK Labud

Obilje ića, pića i zabave

Dodjela svih nagrada, uz bogati program, bit će u nedjelju od 20.00 sati ispred JK Labud. Grad Vis se pobrinuo za iće, piće i dobru zabavu i za sudionike i za goste. Program počinje već 14. listopada, od kada će posjetitelji moći uživati u Dalmatinskoj marendi u restoranima Pojoda, Vatrica i Kod Paveta. U petak, 18. listopada se za sudionike i posjetitelje priprema Viški fažol na brujet, uz glazbeni program DJ-a i Craft gin koktele.

Dan kasnije, u subotu, bit će predstavljena knjiga o Šimi Poduji, velikanu nogometa i uopće sporta iz Visa. U poslijepodnevnim satima, gosti mogu naučiti pripremati tradicionalnu Višku pogaču, a zatim je i blagovati kao predjelo Dalmatinske marende – ribe na brujet. Naravno, bit će tu i izvornog viškog vina ovdašnjih vinara Lipanović, Monissa, Vislander. Uvečer na rivi u Visu je koncert grupe Cortez.

Kako rekosmo, prijave za regatu moguće su do srijede, 16. listopada u 18.00 i to isključivo putem online obrasca dostupnog na web stranici regate: https://regata.hr/prijava-regate/

Novo

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko...

Zlatno sidro 2023: MARINA FUNTANA – Svaki gost se ovdje osjeća kao doma

Voljom nautičara, koji su ispunili anketni upitnik objavljen na...

CENTAR MARITIMNE BAŠTINE U KRKU: Čudesan svijet Željka Skomeršića

O Željku Skomeršiću i njegovom osobitom doprinosu čuvanju pomorske...

JELSA: Predstavljanje svježih maslinovih ulja u kušaonici Seca u Gdinju

Predstavljanje svježih maslinovih ulja s područja općine Jelsa uz...

Zlatno sidro 2023: MARINA FUNTANA – Svaki gost se ovdje osjeća kao doma

Voljom nautičara, koji su ispunili anketni upitnik objavljen na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom jeziku na našem portalu Nautička patrola, evo nas ponovo u...

ACI CUP MATCH RACE Stjecište svjetske jedriličarske elite i prateće ekskluzivne klijentele

Nastavljajući plan oplemenjivanja svoje djelatnosti, ACI početkom 1987. osniva svoj jedriličarski klub, današnji Yacht Club Croatia, čiji je cilj promocija i popularizacija jedrenja. Odmah...

DOBA NAUTIČKOG BLAGOSTANJA: ACI standard vrhunske hrane i dobre zabave

Nautičarski Belle Epoque što su ga stvorile ACI-jeve marine zavladao je 1980-tih cijelim Jadranom i na kopnu i na otocima. Pa i u marinama...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here