Aktualno

Od danas na snazi novi Pravilnik o sigurnosti morske plovidbe

Novi Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim...

CROATIA NAUTIC SHOW: Dani male brodogradnje postali veliki nautički sajam

Ovogodišnje 17. po redu Dani male brodogradnje i turizma...

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet Sicilije, mada i Rimljani imaju svoju inačicu pod nazivom suppli, a smatra se da je preuzeto iz arapske kuhinje. Tradicionalno je sirotinjsko jelo jer je, kao i pizza, nastalo od ostataka (u ovom slučaju od rižota koji bi pretekao).

Sicilijanskom je arancinu baza rižot sa šafranom koji se puni pirjanom teletinom i graškom (može i mljevenim mesom) dok je u rimskoj verziji osnova rižot sa rajčicom koji se najčešće puni mozzarellom.

Mi smo napravili jednu nama bližu verziju, a vi možete iskoristiti bilo koji rižot koji vam je ostao i puniti ga po vlastitom ukusu (ako punite nekim raguom, bitno je da ne sadrži previše tekućine, da je reduciran).

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 300 g raštike (može se zamijeniti blitvom ili špinatom)
  • 1 vezica mladog luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 320 g mesa kozica
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 1 dl maslinova ulja
  • 100 g parmezana
  • 200 g mozzarelle ili nekog topivog sira
  • sol, papar
  • ulje za prženje
  • Smjesa za paniranje:
  • 3 jaja
  • sol
  • 1 šalica glatkog brašna
  • mlijeko i voda po potrebi
  • krušne mrvice po potrebi
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić

Priprema:

#1. Raštiku skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi, prebacimo(šokiramo)u hladnu vodu. Ohlađenu ocijedimo i propasiramo ili izblendamo štapnim mikserom te ostavimo sa strane.

#2. Na maslinovom ulju kratko popržimo kozice uz dodatak sitno kosanog češnjaka, podlijemo bijelim vinom, a kad tekućina ispari izvadimo ih sa strane.

#3. Na isto ulje dodamo sjeckani mladi luk i lagano pirjamo nekoliko minuta. Dodamo zatim rižu, propirjamo 2-3 minute te podlijemo po mogućnosti ribljim temeljcem. Posolimo i lagano kuhamo podlijevajući dok riža ne omekša. Pred kraj umiješamo ½ kozica, pasiranu raštiku, maslac i parmezan te još posolimo i popaprimo po ukusu. Uklonimo sa strane te ostavimo 10-ak minuta da se okusi prožmu. Raširimo na veći pleh i ostavimo da se potpuno ohladi i stisne (može i u hladnjak).

#4. Polovicu kozica koje su nam ostale i mozzarelu isjeckamo i pomiješamo. S tom smjesom ćemo puniti arancine.

#5. Od ohlađene riže na dlanu oblikujemo polpete oko 1 cm debljine pa u sredinu stavimo smjesu kozica i sira pa ih zatvorimo i oblikujemo kuglu.

#6. Dobivenu kuglu umočimo u smjesu koju smo napravili od 3 jaja, šalice brašna, prstohvati soli i mlijeka ili vode koje dodajemo tek koliko je potrebno da dobijemo gustoću smjese kao za palačinke. Ocijedimo i uvaljamo u krušne mrvice. Ako nam se kugle čine premekane, možemo ih potom još ostaviti u hladnjaku da se stisnu.

#7. U užoj posudi zagrijemo duboko ulje (količina ulja o visini kugli koje trebaju biti uronjene) te stavljamo po 3-4 arancina u vrelo ulje da se prže oko 3-4 minute tako dobiju lijepu zlatnu boju.

#8. Kad dobiju lijepu boju, odložimo ih na stranu na kuhinjski papir da se upije masnoća, pa serviramo uz zelenu salatu ili salatu od mišance.

    Novo

    Od danas na snazi novi Pravilnik o sigurnosti morske plovidbe

    Novi Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim...

    CROATIA NAUTIC SHOW: Dani male brodogradnje postali veliki nautički sajam

    Ovogodišnje 17. po redu Dani male brodogradnje i turizma...

    BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

    U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

    Cipal na moj način: u pećnici, na gradele, lešo …

    Dok sam imao brodicu u Osoru, puno sam ribe...

    BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

    Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku Alujević kao osobu jednako obuzetu morem, jedrenjem i obitelji, opisali smo ju kao suprugu, majku,...

    ADVENT U KRKU: Besplatni koncerti Gorana Karana, Kedže, Mie Dimšić, klapa Šufit i Sebeniko …

    I inače posjet Krku je izniman doživljaj, ali ovo što vas čeka ovih adventskih dana uoči Božića i Nove godine prava je magija. Turistička...

    ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

    Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička akademija - Adriatic nautical academy – skraćeno ANA i kako je maksi-krstaš ACI No. 1...

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here