Aktualno

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

KOMIŠKI ADVENT NA VISU: Na blagdan sv. Nikole gorjet će stara falkuša kako bi se iz vatre i pepela rodila – nova!

Blagdan sv. Nikole zaštitnika pomoraca, koji se slavi u...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet Sicilije, mada i Rimljani imaju svoju inačicu pod nazivom suppli, a smatra se da je preuzeto iz arapske kuhinje. Tradicionalno je sirotinjsko jelo jer je, kao i pizza, nastalo od ostataka (u ovom slučaju od rižota koji bi pretekao).

Sicilijanskom je arancinu baza rižot sa šafranom koji se puni pirjanom teletinom i graškom (može i mljevenim mesom) dok je u rimskoj verziji osnova rižot sa rajčicom koji se najčešće puni mozzarellom.

Mi smo napravili jednu nama bližu verziju, a vi možete iskoristiti bilo koji rižot koji vam je ostao i puniti ga po vlastitom ukusu (ako punite nekim raguom, bitno je da ne sadrži previše tekućine, da je reduciran).

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 300 g raštike (može se zamijeniti blitvom ili špinatom)
  • 1 vezica mladog luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 320 g mesa kozica
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 1 dl maslinova ulja
  • 100 g parmezana
  • 200 g mozzarelle ili nekog topivog sira
  • sol, papar
  • ulje za prženje
  • Smjesa za paniranje:
  • 3 jaja
  • sol
  • 1 šalica glatkog brašna
  • mlijeko i voda po potrebi
  • krušne mrvice po potrebi
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić
Arancino s raštikom, kozicama i mozzarelom / Foto: Pave Turić

Priprema:

#1. Raštiku skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi, prebacimo(šokiramo)u hladnu vodu. Ohlađenu ocijedimo i propasiramo ili izblendamo štapnim mikserom te ostavimo sa strane.

#2. Na maslinovom ulju kratko popržimo kozice uz dodatak sitno kosanog češnjaka, podlijemo bijelim vinom, a kad tekućina ispari izvadimo ih sa strane.

#3. Na isto ulje dodamo sjeckani mladi luk i lagano pirjamo nekoliko minuta. Dodamo zatim rižu, propirjamo 2-3 minute te podlijemo po mogućnosti ribljim temeljcem. Posolimo i lagano kuhamo podlijevajući dok riža ne omekša. Pred kraj umiješamo ½ kozica, pasiranu raštiku, maslac i parmezan te još posolimo i popaprimo po ukusu. Uklonimo sa strane te ostavimo 10-ak minuta da se okusi prožmu. Raširimo na veći pleh i ostavimo da se potpuno ohladi i stisne (može i u hladnjak).

#4. Polovicu kozica koje su nam ostale i mozzarelu isjeckamo i pomiješamo. S tom smjesom ćemo puniti arancine.

#5. Od ohlađene riže na dlanu oblikujemo polpete oko 1 cm debljine pa u sredinu stavimo smjesu kozica i sira pa ih zatvorimo i oblikujemo kuglu.

#6. Dobivenu kuglu umočimo u smjesu koju smo napravili od 3 jaja, šalice brašna, prstohvati soli i mlijeka ili vode koje dodajemo tek koliko je potrebno da dobijemo gustoću smjese kao za palačinke. Ocijedimo i uvaljamo u krušne mrvice. Ako nam se kugle čine premekane, možemo ih potom još ostaviti u hladnjaku da se stisnu.

#7. U užoj posudi zagrijemo duboko ulje (količina ulja o visini kugli koje trebaju biti uronjene) te stavljamo po 3-4 arancina u vrelo ulje da se prže oko 3-4 minute tako dobiju lijepu zlatnu boju.

#8. Kad dobiju lijepu boju, odložimo ih na stranu na kuhinjski papir da se upije masnoća, pa serviramo uz zelenu salatu ili salatu od mišance.

    Novo

    BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

    Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku...

    Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

    Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

    OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

    Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

    BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

    Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku Alujević kao osobu jednako obuzetu morem, jedrenjem i obitelji, opisali smo ju kao suprugu, majku,...

    ADVENT U KRKU: Besplatni koncerti Gorana Karana, Kedže, Mie Dimšić, klapa Šufit i Sebeniko …

    I inače posjet Krku je izniman doživljaj, ali ovo što vas čeka ovih adventskih dana uoči Božića i Nove godine prava je magija. Turistička...

    ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

    Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička akademija - Adriatic nautical academy – skraćeno ANA i kako je maksi-krstaš ACI No. 1...

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here