Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet Sicilije, mada i Rimljani imaju svoju inačicu pod nazivom suppli, a smatra se da je preuzeto iz arapske kuhinje. Tradicionalno je sirotinjsko jelo jer je, kao i pizza, nastalo od ostataka (u ovom slučaju od rižota koji bi pretekao).
Sicilijanskom je arancinu baza rižot sa šafranom koji se puni pirjanom teletinom i graškom (može i mljevenim mesom) dok je u rimskoj verziji osnova rižot sa rajčicom koji se najčešće puni mozzarellom.
Mi smo napravili jednu nama bližu verziju, a vi možete iskoristiti bilo koji rižot koji vam je ostao i puniti ga po vlastitom ukusu (ako punite nekim raguom, bitno je da ne sadrži previše tekućine, da je reduciran).
Sastojci:
- 200 g riže
- 300 g raštike (može se zamijeniti blitvom ili špinatom)
- 1 vezica mladog luka
- 4 češnja bijelog luka
- 320 g mesa kozica
- 1 dl bijelog vina
- 100 g maslaca
- 1 dl maslinova ulja
- 100 g parmezana
- 200 g mozzarelle ili nekog topivog sira
- sol, papar
- ulje za prženje
- Smjesa za paniranje:
- 3 jaja
- sol
- 1 šalica glatkog brašna
- mlijeko i voda po potrebi
- krušne mrvice po potrebi
Priprema:
#1. Raštiku skuhamo u posoljenoj kipućoj vodi, prebacimo(šokiramo)u hladnu vodu. Ohlađenu ocijedimo i propasiramo ili izblendamo štapnim mikserom te ostavimo sa strane.
#2. Na maslinovom ulju kratko popržimo kozice uz dodatak sitno kosanog češnjaka, podlijemo bijelim vinom, a kad tekućina ispari izvadimo ih sa strane.
#3. Na isto ulje dodamo sjeckani mladi luk i lagano pirjamo nekoliko minuta. Dodamo zatim rižu, propirjamo 2-3 minute te podlijemo po mogućnosti ribljim temeljcem. Posolimo i lagano kuhamo podlijevajući dok riža ne omekša. Pred kraj umiješamo ½ kozica, pasiranu raštiku, maslac i parmezan te još posolimo i popaprimo po ukusu. Uklonimo sa strane te ostavimo 10-ak minuta da se okusi prožmu. Raširimo na veći pleh i ostavimo da se potpuno ohladi i stisne (može i u hladnjak).
#4. Polovicu kozica koje su nam ostale i mozzarelu isjeckamo i pomiješamo. S tom smjesom ćemo puniti arancine.
#5. Od ohlađene riže na dlanu oblikujemo polpete oko 1 cm debljine pa u sredinu stavimo smjesu kozica i sira pa ih zatvorimo i oblikujemo kuglu.
#6. Dobivenu kuglu umočimo u smjesu koju smo napravili od 3 jaja, šalice brašna, prstohvati soli i mlijeka ili vode koje dodajemo tek koliko je potrebno da dobijemo gustoću smjese kao za palačinke. Ocijedimo i uvaljamo u krušne mrvice. Ako nam se kugle čine premekane, možemo ih potom još ostaviti u hladnjaku da se stisnu.
#7. U užoj posudi zagrijemo duboko ulje (količina ulja o visini kugli koje trebaju biti uronjene) te stavljamo po 3-4 arancina u vrelo ulje da se prže oko 3-4 minute tako dobiju lijepu zlatnu boju.
#8. Kad dobiju lijepu boju, odložimo ih na stranu na kuhinjski papir da se upije masnoća, pa serviramo uz zelenu salatu ili salatu od mišance.