Aktualno

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

KOMIŠKI ADVENT NA VISU: Na blagdan sv. Nikole gorjet će stara falkuša kako bi se iz vatre i pepela rodila – nova!

Blagdan sv. Nikole zaštitnika pomoraca, koji se slavi u...

BOŽIĆNI RUČAK: Recepti morske spize skiperice Alenke Alujević s lignjama, kozicama, bijelom ribom…

Kada smo na portalu Nautička patrola ljetos predstavili Alenku Alujević kao osobu jednako obuzetu morem, jedrenjem i obitelji, opisali smo ju kao suprugu, majku, domaćicu, regatnu jedriličarku i osebujna charter skipericu. Da li baš tim redom teško je reći, jer svemu tome prilazi jednako predano i strasno. Ljubav prema moru, plovidbi, vjetru i jedrima sastavni je dio njene obiteljske priče i u svemu tome daje cijelu sebe.

U regatnom jedrenju je bowman (zapravo bow-woman) i to u muškoj nabrijanoj regatnoj posadi koja osvaja trofeje na velikim regatama. Ujedno je i skiperica u čarteru, ali opet na svoj poseban način za koji kaže da je tim njenim gostima na brodu član posade koji ih uči jedriti, a usput im i kuha a i nabavlja provijant … „Ja sam sve -od malog od palube do koga“, rekla nam je Alenka.

Kad sam ju upoznao na vezu u Palmižani, čim je završila skiperske i mornarske poslove vezanja broda (katamarana) spustila se u brodsku kuhinju da pripremi objed za goste na brodu (dvije obitelji iz Danske): jadranske lignje u teći, škampe i dagnje na buzaru te salatu od hobotnice.

Alenka Alujević na brodu u charteru s gostima
Alenka Alujević s gostima na brodu u charteru kao sikperica/hostesa/kuharica

Kako kaže, i doma i gostima uvijek prvenstveno priprema domaću „dalmatinsku kužinu“, i to na najbolji način, jer se Alenka i sama bavi vrtlarstvom: ima svoje masline i maslinovo ulje, svoje pome i tikvice, svoje začinsko bilje…

Ima Alenka i svoje recepte, pa smo je zamolili da nam u ovovrijeme posebnog i svečanog darivanja i blagovanja daruje nešto iz svoje riznice morske spize. Tražili smo jedan recept, a pogledajte ovu raskoš koju nam je Alenka poslala kao svoj prijedlog za blagdanski stol na kojem su: lignje u teći s blitvom i kozicama, bijeli i crni rižoto, riblja pašteta, pečena crvena rog paprika punjena namazom od svježeg sira i sušenih rajčica i torta od sira i limuna. Potrebni sastojci su navedeni u količinama za 6 osoba, a predložen je i redoslijed pripreme, koji naravno možete prilagoditi svojem načinu rada u kuhinji.

Lignje u teći s blitvom i kozicama, bijeli i crni rižoto, riblja pašteta, pečena crvena rog paprika punjena namazom od svježeg sira i sušenih rajčica i torta od sira i limuna

Sastojci za 6 osoba:

za lignje u teći s blitvom i kozicama

  • 1/2 kg liganja
  • 1/2 kg kozica
  • 2 kapule
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 kg blitve ili divlje blitve ili kupusa verzota
  • 2-3 grančice patrusimula
  • malo origana (mravinca) i bosiljka (murtele)
  • 1 dl maslinovog uja
  • 1 dl ribljeg temeljca
  • 1 dl bijelog vina, sol i papar

za riblji temeljac:

  • 1 luk
  • 1-2 žlice maslinovog ulja
  • korjenasto povrće (pastrnjak, celer, karota, selen, peršin)
  • sol
  • 1 kg bijele ribe (mol, mišanca)
  • malo paradajza ili koncentrata
  • nekoliko kriški limuna

za riblju paštetu:

  • 100 g svježeg sira
  • 1 žlićica senfa
  • 10 g majoneze
  •  kapare
  • sušeni paradajz
  •  par slanih srdela ili inćun

za bijeli i crni rižoto:

  • 600 g – 800 g riže arborio
  • 1,5 l ribljeg temeljca
  • 2 kapule
  • luk
  • 2 dl bijelog vina
  • za crni rižot sačuvajte crnilo od liganja
  • soli, papra i za kraj malo maslaca

za pečenu papriku (za vegetarijance):

  • 6 srednjih crvenih paprika
  • 250 g svježeg ili ricota sira
  • 150 g gaude
  • 50 g parmezana
  • 3-4 žlice kiselog vrhnja
  • 10-20 g sušenih rajčica u ulju
  • jaje
  • sol, papar, bili luk, peršin i par žlica maslinovog ulja

za tortu od sira i limuna:

  • 250 g plazma ili bilo kojih zobenih keksa
  • 150 g maslaca
  • vanilin šećer
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 g krem sira
  • 500 g mascarpone sira
  • 3 jaja
  • tučeno vrhnje 250 ml
  • sok i korica od dva limuna
Morska spiza na borodu a la Alenka Alujević / Foto: osobna arhiva
Morska spiza na borodu a la Alenka Alujević / Foto: osobna arhiva

Priprema:

Večer prije:

Priprema ribljeg temeljca i riblje paštete:

#1. Za temeljac za rižoto prvo izdinstati luk na maslinovom ulju da blago zastakli, dodati narezano korjenasto povrće (pastrnjak, celer, mrkva, selen, peršin), preliti s 2 lvode, posoliti i kuhati 10 tak minuta kako bi povrće omekšalo. Zadnjih 5-8 minuta dodati bijelu ribu (mol, mišanca). Možemo dodati malo paradajza ili koncentrata tko voli, ali nije neophodno. Par kriški limuna svakako ubaciti pred kraj.

#2. Skuhanu ribu očistiti, te uz 100 g svježeg sira, žlićicu senfa, 10 g majoneze, kapare, sušene pome ipar slanih srdela ili inćun izmiksati u blenderu do željene čvrstoće. Ostaviti u hladnjaku da se stisne, te formirati u kuglice i servirati uz topli kruh, kapare i maslinovo ulje.

Riblja pašteta / Foto: osobna arhiva
Riblja pašteta / Foto: osobna arhiva

Uz to možemo servirati salatu od hobotnice sa slanutkom i salatu od inćuna, kao predjelo (recept nekom drugom prilikom).

#3. Najprije izmrviti keks, dodati mu vanilim šećer i omekšali maslac te izmiješati u homogenu smjesu. Ostaviti u hladnjaku 30 minuta. Kalup za tortu obložimo papirom za pečenje, te na dno kalupa utisnemo biskvit od keksa. Staviti u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva dok ne porumeni, nekih 5 minuta.

#4. Vrhnje za šlag istući s vanilin šećerom i šlag fiksom te staviti u hladnjak na hlađenje. U mascarpone dodati izmiksane žumanjke, krem sir, šećer u prahu, sok i koricu od limuna te se izmiksati, pa zatim lopaticom dodati i umiješati polovicu vrhnja za šlag, a na kraju bjelanjke i ručno izmiješati dok se ne stvori glatka smjesa. Izliti u kalup i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći na 160 stupnjeva 50 minuta.

#5. Provjeriti da li se smjesa od sira stvrdnula, zatim ugasiti pećnicu te izvaditi tortu prvo neko vrijeme da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom u hladnjak da se ohladi preko noći.

Ohlađenu tortu prije posluživanja izvadite iz kalupa te ukrasite dodatnim slojem tučenog vrhnja i pospite ribanom koricom od limuna.

Torta od sira i limuna / Foto: osobna arhiva
Torta od sira i limuna / Foto: osobna arhiva

Sutradan:

Priprema pečenih paprika sa sirom:

#6.Očistite paprike od sjemenki, tako da budu pripremljene za punjenje. Naribajte tvrde sirove pa ih pomiješajte s ricottom, sušenim rajčicama, posolite i popaprite. Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk i peršin pa umiješajte u smjesu sa sirom. Na kraju umiješajte i vrhnje.

#7. Očišćene paprike napunite pripremljenom smjesom pa ih složite u vatrostalnu posudu. Pecite ih u vatrostalnoj posudi 10-15 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Izvadite ih pećnice, okrenite paprike pa ih na još 10-tak minuta vratite u pećnicu da se zapeku i s gornje strane.

Priprema rižota:

#8. Oba rižota kuhaju se zajedno, tako da prvo zažutimo kapulu na maslinovom uju dok ne postane staklasta, uz dodatak soli, zatim dodajemo rižu da se poprži par minuta, te je počnemo podlijevati prvo vinom, pa zatim ribljim temeljcem prema uputama o dužini kuhanja riže, a otprilike 20-tak minuta, s tim da par minuta prije no što je riža kuhana, polovicu prebacimo u drugu tavu i dodamo crnilo, te još nekoliko minuta kuhamo oba rižota.

#9. Rižoto je gotov kada je riža kuhana al dente, a toč od temeljca još nije ishlapio. Na kraju na vruću rižu u oba lonca dodamo po kockicu maslaca i dobro izmiješamo kako bi se riža dobro obložila slojem maslaca. Obilato pospemo peršinom, te popaprimo prema ukusu.

Lignje, kozice, bijela riba za božićni ručak / Foto: osobna arhiva A. Alujević
Lignje, kozice, bijela riba za božićni ručak / Foto: osobna arhiva A. Alujević

Priprema lignji i kozica s blitvom/keljom:

#10. Lignje očistite, a kozicama odvojiti glave.

#11. U loncu se na malo maslinova ulja izdinsta luk, doda se 1 mrkva, 1 rajčica, selen i peršin te komad celera i 2 dl vode te se kuha.

#12. Glave kozica ispecite na zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja, pa dodajte u lonac da se skuhaju zajedno s povrćem. Kad je povrće kuhano, procijedite temeljac.

#13. U loncu zavrijte dosta slane vode pa stavite kuhati zelene listove blitve ili kelja.

#14. Očišćene lignje narežite na manje komade i dodajte sjeckanoj kapuli sparenoj na maslinovom ulju u plitkom loncu. Pospite origanom, bosiljkom i s malo narezanog peršina, te lignje dobro pofrigajte s obje strane. Kada su lignje potamnjele, dodajte im temeljac od glava kozica i vino pa pustite kuhati na laganoj vatri dok ne omekša.

#15. Kad je blitva/kelj kuhana, ocijedite i stavite na stranu. Ako ćete objed posluživati vegetarijancima, za njih odvojite određenu količinu, jer ćete ih poslužiti posebno.

#16. Dok se lignje kuhaju, očistite repove kozica. Digne se oklop s tim da se mali repić na vrhu ostavi, izvuče i očisti se mala smeđa crtica po sredini leđa. Repići kozica oprezno se pofrigaju u dubokoj tavi s malo maslinova uja, sitno sjeckanog bijelog luka i peršina pa im se doda ocijeđena blitva/kelj. Nakon par minuta dinstanja sve skupa se doda lignjama. Dinstajte na laganoj vatri još nekoliko minuta te poslužite uz prethodno skuhani bijeli i crni rižoto.

Serviranje

Na tanjur poslužimo kuglicu bijelog i kuglicu crnog rižota te dodamo lignje i kozice s blitvom sa strane. Kuglice rižota prelijemo točem od liganja. Možemo servirati uz zelenu salatu i obavezno zaliti čašicom suhog bijelo vina (Grk ili Pošip).

Za vegeterijance servirajte bijeli rižoto pripremljen na povrtnom temeljcu, kuhanu blitvu/kelj i pečene paprike sa sirom.

Za desert poslužite tortu od sira i limuna.

Dobar tek!

Novo

Tradicionalna Lignjada u Baškoj s malom školom lignjolova za djecu

Tradicionalna Lignjada - 18. Kup sv. Mikule održana je...

OPATIJA BAJNA: Detaljan program Adventa 2024. i dočeka Nove 2025. godine

Dani božićno-novogodišnjeg slavlja u Opatiji već su počeli -...

ADVENT U KRKU: Besplatni koncerti Gorana Karana, Kedže, Mie Dimšić, klapa Šufit i Sebeniko …

I inače posjet Krku je izniman doživljaj, ali ovo...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

Zoran Kosović: Moji recepti za kozice s medom, sashimi i tartar steak od tune

Kad se na prostranoj dubrovačkoj terasi Zorana Kosovića s pogledom na Elafite i morsko plavetnilo, nakon jako dobre večere koju je domaćin s ljubavlju...

RIBA ZA RUČAK: Pohani morski pas s blitvom i krumpirom

Morski pas je odličan izbor za riblji ručak. Njegovo je meso fino, mekano, podatno, ukusno i bez kostiju, pa ga zato obožavaju djeca, a...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here