Aktualno

ČUVARI POMORSKE BAŠTINE: Ovogodišnji dobitnik Matrikule „Željko Jerat“ je Joško Božanić

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Matrikula čuvara hrvatske maritimne baštine...

80. VIŠKA REGATA: Najveći hrvatski krstaški spektakl očekuje rekordnih 200 jedrilica

U splitskom jedrenju sve je u znaku jubileja. Jedriličarski...

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko...

Gostionica Gožinka na Rabu: zubatac u pećnici, jadranska lignja na domaći način

Početkom 1960. barkarioli su s Raba počeli u Gožinku dovoditi turiste kojima bi djed Frane pofrigao svježe srdele i gavune. Danas u gostionici Gožinka ima mjesta za dvjesto gostiju. Evo i dva njihova recepta koje su dali za naše čitatelje:

Gožinka je jedna od najljepših uvala nedaleko Raba, a ponad nje, usred zaštićene park šume Dundovo nalazi se gostionica Gožinka, zapravo jedan od najboljih, najatraktivnijih i najposjećenijih restorana na Rabu.

Uvala Gožinka na Rabu
Uvala Gožinka na Rabu /Foto @jurkovicmatjaz FB Gostoinica Gožinka

Naziv gostionica ostao je iz starih vremena kada je još ovdje bila stara i s kopna nedostupna ribarska koliba njihovih predaka. Priča počinje iz doba pradjeda Kurelića koji u vrijeme Zlatne groznice otišao u Ameriku tražiti zlato ostavivši kod kuće ženu i četiri sina. Budući da mu se potraga za zlatom posrećila poslao je dolare kući na Rab pa je obitelj kupila ovo zemljište iznad Gožinke. Jedan od njegovih sinova i djed današnjih Kurelića Frane, odlučio je da se iz stare kuće gdje je živjela cijela obitelj, spusti ovdje na more zajedno s majkom, ženom i njihovih devetero djece. Svi su živjeli u maloj ribarskoj kolibici bez struje i vode, a od ribe što bi je Frane ulovio iz svoje barke.

Gostionica Gožinka: Iz mora na stol svježe ulovljen kovač i hlap
Gostionica Gožinka: Iz mora na stol svježe ulovljen kovač i hlap / Foto: FB Gostionica Gožinka

Početkom 1960. barkarioli su s Raba počeli u Gožinku dovoditi turiste kojima bi djed Frane pofrigao svježe srdele i gavune, tome bi dodao sir i pršut i – gostionica Gožinka je rođena. Danas u gostionici Gožinka ima mjesta za dvjesto gostiju. Evo i dva njihova recepta koje su dali za naše čitatelje:

Recepti za specijalitete Gožinke


Zubatac u pećnici ( za 6 osoba)

Sastojci:

  • 3 kg zubatac
  • 1,5 kg krumpir
  • 0.3 dcl bijelo vino
  • 0.5 dcl voda
  • cca 0.1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • 20 dag chery rajcica
  • 1 glavica luka

Priprema: Očišćenu ribu posoliti, oguljeni krumpir izrezati na kolutove debljine 0.5 cm, posoliti, doliti maslinovog ulja, chery rajcice i na četvrtine izrezanu glavicu luka. Staviti krumpir s povrćem na dno pleha i ravnomjerno rasporediti, te preko njega staviti ribu i sve zajedno zaliti vodom i vinom. Prekriti aluminijskom folijom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 220° C. Prema potrebi dodavati vode i vina da krumpir ne ostane na suhom. Riba se peče otprilike 1,5 sat. Zadnjih 15 minuta maknuti aluminijsku foliju da se malo zapeče.

Lignje na žaru i blitva s krumpirom Gostoinica Gožinka
Lignje na žaru i blitva s krumpirom / Foto: FB Gostionica Gožinka

Jadranska lignja na domaći način ( za 4 osobe)

Sastojci:

  • 1 kg liganja
  • 0, 5 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 0.5 l ribljeg temeljca
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl pelata
  • sol, papar, masline

Priprema: Očistiti lignje i izrezati ih na kolutiće. Oguliti krompir, i narezati ga na ploške. Narezati luk na veće komade, češnjak sitno isjeckati. Na maslinovom ulju popržite lignje i luk pa zatim dodajte češnjak i przite 10-tak minuta. Dodajte pelate, nalijete ribljeg temeljca i dodajte krompir. Nakon toga začinite solju, paprom i dodajte nekoliko maslina te kuhajte još 10-15 minuta.

Gožinka biftek s domaćom tjesteninom u umaku od škampa
Novo jelo u ponudi: Gožinka biftek s domaćom tjesteninom u umaku od škampa / Foto: Gožinka

Gostionica Gožinka radi sezonski, otvorena je od 15. 5. do 1. 10.
Najave i rezervacije na telefon: 052/725-940 ili na mail gozinka1@gmail.com

Gostionica Gožinka Zelena terasa
Zelena terasa gostionice Gožinka / Foto: FB Gostionica Gožinka
Gostoinica Gožinka u uvali Gožinka FB Gožinka
Gostionica Gožinka u uvali Gožinka / Foto: FB Gostionica Gožinka

Novo

ČUVARI POMORSKE BAŠTINE: Ovogodišnji dobitnik Matrikule „Željko Jerat“ je Joško Božanić

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Matrikula čuvara hrvatske maritimne baštine...

80. VIŠKA REGATA: Najveći hrvatski krstaški spektakl očekuje rekordnih 200 jedrilica

U splitskom jedrenju sve je u znaku jubileja. Jedriličarski...

Ovako su se nekad krpale ribarske mreže

„Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba, a ko...

Zlatno sidro 2023: MARINA FUNTANA – Svaki gost se ovdje osjeća kao doma

Voljom nautičara, koji su ispunili anketni upitnik objavljen na...

Rapski šulčići

Šulčići su jedan je od starih domaćih specijaliteta koji se nude na Rapskoj fjeri i na rapskim ribarskim feštama, uz sočivo, ribu, pršut, sir...

RABSKA FJERA 2024: Zašto su antički Rimljani baš Rab nazvali – otokom sreće (Kompletan program Rabske fjere, 25 -27. 7.2024.)

Ove godine navršava se punih 660 godina otkako je održana prva Rabska fjera. Zbilo se to 21. srpnja 1364. godine, kada je Gradsko vijeće...

ACI marine Rab i Supetarska Draga: Branko Pahljina – direktor od prvoga dana

Branko Pahljina nažalost nije više među živima. Tim je vrijednije njegovo svjedočanstvo o ove dvije rapske marine, što smo ga zabilježili u našem razgovoru...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here