Gožinka je jedna od najljepših uvala nedaleko Raba, a ponad nje, usred zaštićene park šume Dundovo nalazi se gostionica Gožinka, zapravo jedan od najboljih, najatraktivnijih i najposjećenijih restorana na Rabu.
Naziv gostionica ostao je iz starih vremena kada je još ovdje bila stara i s kopna nedostupna ribarska koliba njihovih predaka. Priča počinje iz doba pradjeda Kurelića koji u vrijeme Zlatne groznice otišao u Ameriku tražiti zlato ostavivši kod kuće ženu i četiri sina. Budući da mu se potraga za zlatom posrećila poslao je dolare kući na Rab pa je obitelj kupila ovo zemljište iznad Gožinke. Jedan od njegovih sinova i djed današnjih Kurelića Frane, odlučio je da se iz stare kuće gdje je živjela cijela obitelj, spusti ovdje na more zajedno s majkom, ženom i njihovih devetero djece. Svi su živjeli u maloj ribarskoj kolibici bez struje i vode, a od ribe što bi je Frane ulovio iz svoje barke.
Početkom 1960. barkarioli su s Raba počeli u Gožinku dovoditi turiste kojima bi djed Frane pofrigao svježe srdele i gavune, tome bi dodao sir i pršut i – gostionica Gožinka je rođena. Danas u gostionici Gožinka ima mjesta za dvjesto gostiju. Evo i dva njihova recepta koje su dali za naše čitatelje:
Recepti za specijalitete Gožinke
Zubatac u pećnici ( za 6 osoba)
Sastojci:
- 3 kg zubatac
- 1,5 kg krumpir
- 0.3 dcl bijelo vino
- 0.5 dcl voda
- cca 0.1 dl maslinovog ulja
- sol
- 20 dag chery rajcica
- 1 glavica luka
Priprema: Očišćenu ribu posoliti, oguljeni krumpir izrezati na kolutove debljine 0.5 cm, posoliti, doliti maslinovog ulja, chery rajcice i na četvrtine izrezanu glavicu luka. Staviti krumpir s povrćem na dno pleha i ravnomjerno rasporediti, te preko njega staviti ribu i sve zajedno zaliti vodom i vinom. Prekriti aluminijskom folijom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 220° C. Prema potrebi dodavati vode i vina da krumpir ne ostane na suhom. Riba se peče otprilike 1,5 sat. Zadnjih 15 minuta maknuti aluminijsku foliju da se malo zapeče.
Jadranska lignja na domaći način ( za 4 osobe)
Sastojci:
- 1 kg liganja
- 0, 5 kg krumpira
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 0.5 l ribljeg temeljca
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 dl bijelog vina
- 1 dl pelata
- sol, papar, masline
Priprema: Očistiti lignje i izrezati ih na kolutiće. Oguliti krompir, i narezati ga na ploške. Narezati luk na veće komade, češnjak sitno isjeckati. Na maslinovom ulju popržite lignje i luk pa zatim dodajte češnjak i przite 10-tak minuta. Dodajte pelate, nalijete ribljeg temeljca i dodajte krompir. Nakon toga začinite solju, paprom i dodajte nekoliko maslina te kuhajte još 10-15 minuta.