Aktualno

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

Zadar na idra: Šest dana manifestacije posvećene očuvanju pomorske baštine

U Zadru je od 21. do 26. listopada održana...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

Gregada brodska – kuhana u plovidbi

Brodska se gregada razlikuje od ostalih po tome što je postupak pripreme zbog brodskih uvjeta pojednostavljen a ukus je isti, ako ne i bolji. Ovo jelo postiže svoju top kvalitetu ako imamo grdobinu ili filete oslića pa čak i ako su smrznuti.

Treba nam:

1 kg krumpira
1 kg fileta ribe
2 luka i četiri češnja češnjaka
lovor
maslinovo ulje
sol i papar
peršin list
1 tikvica
1 paprika
1 paradajz

Priprema:

Krumpir ogulimo i narežemo na ploške debljine oko pola cm. Tikvice narežemo na krupnije kocke, paradajz na četvrtine a papriku, češnjak, luk i peršinov list – na sitno.

U duboku teču, rajnglu, široki lonac ili kako već, složimo po dnu polovicu količine krumpira, na nju rasporedimo polovicu povrća, dodamo lovor, dobro posolimo i malo paprimo. Po tome složimo komade ribe te malo solimo i paprimo. Po ribi ide ostatak povrća i na kraju posložimo preostali krumpir koji također dobro posolimo i malo paprimo. Doda se vode toliko da prekrije krumpir. Kad zakuha, vatra se smanji da jelo lagano krčka. Ne miješa se nego povremeno samo protrese lonac. Pomalo se dodaje vode tek toliko da krumpir uvijek bude pokriven. Još je bolje ako se gregada kuha dok je brod u plovidbi. Kao što vojnički grah dobije poseban ukus kada se kuha kada je kuhinja u pokretu.

Za gregadu je vrlo bitno da se kuha lagano i dugo. Ako je čeljad baš jako gladna jelo je jestivo čim se skuha krumpir (pola sata do sat). Ali samo jestivo. Jer, puni okus postiže tek kada tekućina postane gusta i mutno bijela (jedan i pol do dva sata). Kad je gotovo, jelo se u loncu obilno začini maslinovim uljem još jednom malo protrese, pusti da pokriveno kratko odstoji – i tada se iznese na stol. Savršen okus!

Novo

ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička...

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here