Aktualno

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

Zadar na idra: Šest dana manifestacije posvećene očuvanju pomorske baštine

U Zadru je od 21. do 26. listopada održana...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

Janjeće polpettine s pireom od graška

U svim zemljama Mediterana mesne okruglice od janjetine s raznim umacima i mirisnim začinima jedno su od najpopularnijih svakodnevnih jela. U Španjolskoj ih nazivaju albondigas, u Grčkoj keftedes, u Maroku i Turskoj kefte, u Italiji polpettine. Ovo je recept za talijanske polpetine u mirisnom umaku s paradajzom i začinskim biljem.

Sastojci za polpettine:

  • 1 janjeći but
  • 4 komada crvenog luka
  • 2 veće mrkve
  • 4 režnja češnjaka
  • 800 gr pasirane rajčice
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • par sjemenki kima
  • 2 lista lovora
  • 1/2 grančice ružmarina
  • 1 dl prošeka
  • 4 kriške starog kruha
  • mlijeko po potrebi
  • brašno po potrebi
  • 1 jaje
  • 2,5 dl maslinova ulja

Sastojci za pire od graška:

  • 150 g maslaca
  • 2 veća krompira
  • 500 g graška
  • 1 dl mlijeka
  • 2 listića mente
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar, začini po ukusu

Priprema:

#1. Meso janjetine odvojimo od kosti i sameljemo na sitnu šajbu (ili neka Vam to napravi mesar) te stavimo u zdjelu.

#2. Stari kruh prelijemo sa malo mlijeka i nakon 10-tak minuta ocijedimo, razmrvimo ga prstima i umiješamo u meso.

#3. U široki lonac na 1,5 dl maslinova ulja stavimo pirjati sitno ribanu mrkvu i sitno sjeckani crveni luk te par sjemenki kima. Nakon par minuta dodamo sitno sjeckani češnjak, kratko propirjamo te trećinu pirjane smjese odvadimo u zdjelicu sa strane da se ohladi.

#4. Zatim u lonac dodamo pasiranu rajčicu, prošek, malo vode ili temeljca (možemo dodati i kost od buta da se kuha pa je izvadimo prije pasiranja umaka), lovor i ružmarin, posolimo i popaprimo po ukusu. Ostavimo da se kuha na laganoj vatri 45 minuta. Kad je umak skuhan izvadimo lovor i ružmarin (i kost ako smo ju dodali), pa umak izradimo štapnim mikserom i ostavimo da se dalje lagano kuha.

#5. Dok se umak kuha, u zdjelu sa mesom i kruhom dodamo ohlađenu pirjanu smjesu luka i mrkve s kimom (ona trećina koju smo ostavili sa strane), 1 jaje, cimet, muškatni oraščić, sol i papar. Sve dobro izmijesimo rukama. Od smjese oblikujemo male kuglice (smjesu za kuglicu možemo odvajati čajnom žlicom), uvaljamo ih u malo brašna te ih kratko popržimo u tavi na malo maslinovog ulja. Kad su pržene, ocijedimo ih od ulja i prebacimo u lonac u kojem se kuha umak. Nakon što smo ispržili sve kuglice kuhamo ih na laganoj vatri u umaku još otprilike pola sata. Provjerimo okus, po potrebi dodamo začine pa uklonimo s vatre.

#6. Janjeće polpetine serviramo na pireu od graška. Za pripremu pirea od graška skuhamo kockice krumpira u posoljenoj vodi, a kad je skoro kuhan dodamo i grašak. Kad su i grašak i krumpir kuhani ocijedimo ih, dodamo jedan sitno sjeckani režanj bijelog luka, 2 listića mente, maslac, mlijeko, sol i papar te sve izradimo štapnim mikserom ili u multipraktiku.

Janjeće polpettine s pireom od graška
Janjeće polpettine s pireom od graška / Foto: Pave Turić

Novo

ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička...

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

SLANO: Sajam tradicionalnih proizvoda i janjetine na blagdan Gospe od anđela, 2. 8. 2024.

Sidž (ili Siđ) je tradicionalni sajam u Slanom, u Dubrovačkom primorju, koji je nadaleko poznat po velikom broju ražnjeva na kojem se vrte janjci. Tradicionalno...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

NAJBOLJI IZBOR ZA VIKEND: Festival mlade janjetine i besplatni koncert Psihomodo Popa, Crna ovca, Baška na Krku, 17-19.5.2024.

Baška priprema jedinstveni maštoviti obiteljski vikend program. Od 17. do 19. svibnja u tom lijepom, povijesnom i po mnogo čemu znamenitom mjestu na otoku...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here