U svim zemljama Mediterana mesne okruglice od janjetine s raznim umacima i mirisnim začinima jedno su od najpopularnijih svakodnevnih jela. U Španjolskoj ih nazivaju albondigas, u Grčkoj keftedes, u Maroku i Turskoj kefte, u Italiji polpettine. Ovo je recept za talijanske polpetine u mirisnom umaku s paradajzom i začinskim biljem.
Sastojci za polpettine:
- 1 janjeći but
- 4 komada crvenog luka
- 2 veće mrkve
- 4 režnja češnjaka
- 800 gr pasirane rajčice
- prstohvat cimeta
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- par sjemenki kima
- 2 lista lovora
- 1/2 grančice ružmarina
- 1 dl prošeka
- 4 kriške starog kruha
- mlijeko po potrebi
- brašno po potrebi
- 1 jaje
- 2,5 dl maslinova ulja
Sastojci za pire od graška:
- 150 g maslaca
- 2 veća krompira
- 500 g graška
- 1 dl mlijeka
- 2 listića mente
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar, začini po ukusu
Priprema:
#1. Meso janjetine odvojimo od kosti i sameljemo na sitnu šajbu (ili neka Vam to napravi mesar) te stavimo u zdjelu.
#2. Stari kruh prelijemo sa malo mlijeka i nakon 10-tak minuta ocijedimo, razmrvimo ga prstima i umiješamo u meso.
#3. U široki lonac na 1,5 dl maslinova ulja stavimo pirjati sitno ribanu mrkvu i sitno sjeckani crveni luk te par sjemenki kima. Nakon par minuta dodamo sitno sjeckani češnjak, kratko propirjamo te trećinu pirjane smjese odvadimo u zdjelicu sa strane da se ohladi.
#4. Zatim u lonac dodamo pasiranu rajčicu, prošek, malo vode ili temeljca (možemo dodati i kost od buta da se kuha pa je izvadimo prije pasiranja umaka), lovor i ružmarin, posolimo i popaprimo po ukusu. Ostavimo da se kuha na laganoj vatri 45 minuta. Kad je umak skuhan izvadimo lovor i ružmarin (i kost ako smo ju dodali), pa umak izradimo štapnim mikserom i ostavimo da se dalje lagano kuha.
#5. Dok se umak kuha, u zdjelu sa mesom i kruhom dodamo ohlađenu pirjanu smjesu luka i mrkve s kimom (ona trećina koju smo ostavili sa strane), 1 jaje, cimet, muškatni oraščić, sol i papar. Sve dobro izmijesimo rukama. Od smjese oblikujemo male kuglice (smjesu za kuglicu možemo odvajati čajnom žlicom), uvaljamo ih u malo brašna te ih kratko popržimo u tavi na malo maslinovog ulja. Kad su pržene, ocijedimo ih od ulja i prebacimo u lonac u kojem se kuha umak. Nakon što smo ispržili sve kuglice kuhamo ih na laganoj vatri u umaku još otprilike pola sata. Provjerimo okus, po potrebi dodamo začine pa uklonimo s vatre.
#6. Janjeće polpetine serviramo na pireu od graška. Za pripremu pirea od graška skuhamo kockice krumpira u posoljenoj vodi, a kad je skoro kuhan dodamo i grašak. Kad su i grašak i krumpir kuhani ocijedimo ih, dodamo jedan sitno sjeckani režanj bijelog luka, 2 listića mente, maslac, mlijeko, sol i papar te sve izradimo štapnim mikserom ili u multipraktiku.