Aktualno

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

Zadar na idra: Šest dana manifestacije posvećene očuvanju pomorske baštine

U Zadru je od 21. do 26. listopada održana...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

Muzgavci na ribarski

Slično kao hobotnicu, muzgavce očistite od iznutrica, isperite mijeh utrobe, izvadite im zub, odstranite oči… Kako ne bi bili žilavi, zamrznite ih prije pripreme (barem dan prije) pa ih kuhati stavite smrznute, ili ih svježe istucite s batićem za meso. Kuhajte ih sata do sat i pol vremena, ovisno o debljini krakova, u dosta vode koju ne treba soliti. Skuhane ostavite da se ohlade u vodi.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 kg muzgavaca
  • 1 kg krumpira
  • 4-5 žlica maslinovog ulja
  • 2-3 dl bijelog vina
  • 1 glavica luka
  • 4-5 režnjeva češnjaka
  • 1 velika žlica sitno sjeckanog lista peršina
  • 1 dl pasirane rajčice ili 1 svježa rajčica narezana na kockice
  • sol
  • papar
  • 1 lovor list
Muzgavci, svježi
Muzgavci, svježi / Foto: Mladen Gerovac

Priprema:

Muzgavce (iz zamrzivača ili istučene) stavite kuhati u veliki lonac u hladnu i neposoljenu vodu. Nakon sat vremena dodajte u lonac još i oguljen krumpir narezan na četvrtine ili polovine.
Kuhajte dok se sve dok se krumpiri skuhaju pa skinite s vatre i ostavite 10-tak minuta da se muzgavci i krumpiri malo ohlade u vodi u kojoj su se kuhali.
Izvadite muzgavce, ako je potrebno skinite s njih crvenkastu opnu, i narežite ih na manje komade. Izvadite i krumpir, ali odložite ga u posebnom cjedilu.
U širokom loncu na ulju popržite sitno sjeckani luk da požuti. Dodajte narezane muzgavce, sitno sjeckani češnjak i peršin, pa pržite nekoliko minuta. Zalijte vinom, dodajte lovor list i pustite neka se u vinu kuhaju sljedećih 5 minuta, pa podlijte litrom vode i dodajte rajčicu.
Posolite i popaprite po ukusu i kuhajte sljedećih 15 minuta, uz povremeno lagano miješanje. Ovo bi se jelo moglo nazvati i gulašem od muzgavaca.

Novo

ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička...

Opaka Jabuka: Mitski vulkanski otok usred Jadrana pod opsadom 1000 jedriličara!

Regata Jabuka vodičkog Jedriličarskog kluba Tijat najveća je, najzahtjevnija...

VIŠKA REGATA: Trijumf Stravaganze i posade Nika Kmetovića

Novi veliki uspjeh Dubrovčana Nika Kmetovića i posade njihovog...

Srdele na savor: osvježavajuća marenda za tople dane

Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda...) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te...

Zapečeni inćuni s ružmarinom – delikatesa iz pećnice

Vrijeme je plave ribe. Ovogodišnji lovostaj za malu ribu završio je 15. veljače, ranije nego inače, tako da srdela i inćuna na ribarnicama ima...

Ječam s lignjama

Iako je ječam danas zapostavljen, nekada je imao značajnu ulogu u prehrani na Mediteranu. Osim kao kaša ili prilog uz mesna jela, koristio se...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here