Kakva je ponuda i koje su cijene ribe za Badnjak, novinarski je zadatak zbog kojeg smo krenuli na Dolac. Na Jelačić placu pred Splavnicom čeka nas prigodni uvod u temu. “Kad naš brod plovi, plovi i ribu lovi …” pjeva zagrebački “Kralj ulice” popularni Miran Veljković – Hadži. Marljivo vergla svoj pozamašni glazbeni ormar a pred njim milodare vreba njegov crni šešir. Splavnicom u oba smjera teče rijeka ljudi. Kroz gusti špalir prodavačica, koje nude Božićnu zvijezdu i ostalo cvijeće, božićne aranžmane i maštovite ukrase za bor i dom. I obaveznu božićnu pšenicu zasađenu na dan svete Lucije.
Obilje ribe, najviše od prošle godine porasla cijena srdela, hobotnica i sipa
U ribarnici stanje redovno. Ponuda je raznovrsna, ribe ima dovoljno. Najveća je gužva pred ulazom, gdje Rabljani redovno prodaju svoj svježi ulov. Ivan Šarlija, prodavač Trgovačkog obrta Hobotnica vlasnika Antuna Dokupila iz Banjola pokazuje kapitalca, brancina preko tri kilograma, apsolutnog današnjeg rekordera ribarnice. Prodan je za 600 kuna jednom obrtniku, koji će doći po ribu kada ju Ivan očisti.
– Cijene su nešto više nego prošle godine. Brancin, orada i oslić su po 80 kuna kao i lani, a najviše su otišle hobotnica i sipa, sa 90 na 130 kuna po kili – kaže Ivan.
Sušeni bakalar, koji se nekoć na ribarnici obavezno nudio na Badnjak, više se ne može niti vidjeti na tezgama. Kako potvrđuje Ivan Šarlija, ljudi više tu ribu i ne traže jer je preskupa, a i bila je simbol jednog vremena kad svježa riba nije bila uvijek dostupna. Sada se za Badnjak kupuje najviše svježa riba.
Ivan razlikuje stalne kupce koji ribu i plodove mora pripremaju redovno. A ima i kupaca kojima je baš Badnjak prigoda kad se jede riba, možda i jednom u godini. Njima cijena nije važna, pa kupe i škampe po 270 kuna. Ivan će za Badnjak pripremati rižoto od sipe na crno, za sebe i suprugu, a za djecu dvije oradice, svakome jednu..
Antonio Faflja je “glavni” na štandu ribarskog obrta Faflja iz Palita na Rabu. Na njegovom štandu je glavna zvijezda srdela. Noćni ulov srdele s njihovog broda već je u rano jutro na Dolcu i cijeli ulov se vrlo brzo rasproda.
– Srdela je daleko najtraženija riba, a nažalost je zbog poskupljenja plavog dizela ona najviše otišla gore. Prošlog Badnjaka prodavali smo ju za 20 kuna a sada je 30 kuna kilogram – kaže Antonio.
Pokazuje nam i njihov ulov krasnih hobotnica:
– I kod nas i kod drugih prodavača ribe najviše se traži najjeftinija i najskuplja riba. Znači s jedne strane srdela, s druge hobotnice, lignje, divlje orade i brancini – kaže Antonio Faflja.
Blitva, špinat i čimule po 25 kn, mladi krumpir 12 kn
Izlazimo iz ribarnice na obližnji štand sa svježom dalmatinskom blitvom, prirodnim prilogom uz ribu. Ovdje Šime i njegova majka iz Filip Jakova ovih dana najviše prodaju blitvu, čimule i špinat, a sve stoji po 25 kuna kilogram.
– Cijene su kod nas iste kao i prošlog Badnjaka, a bome je tako i zadnjih pet-šest godina. Zimska je sezona kad je ovo povrće i najskuplje tijekom godine. Na proljeće će opet biti 2 eura – kaže Šime.
Uz blitvu ide i mladi krumpir, koji stoji 12 kuna.
– To je jesenski mladi krumpir, koji je posađen za Velu Gospu i iz zemlje se vadi za zimsku potrošnju, prije prvog mraza – predstavlja Šime svoj krumpir.
Kiselo zelje po 20 kn, odojak 50 kn, janjetina 80 kn, čvarci 70 do 160 kn
No, ovo je i vrijeme sarme i sekeli gulaša. Spuštamo se u prizemlje tržnice. Čekamo u uobičajeno dugačkom redu kod Anđelke Trdić, čije zelje slovi za najbolje na Dolcu. Cijene su u 2022. godini skočile sa 16 kuna na 20 kuna i za zelje u glavicama i za ribano zelje. Za božićno-novogodišnju zalihu uzimamo dvije glavice za sarmu sa 1,5 kg mesa, i još 2,5 kg ribanoga, a sve bogato zaliveno rasolom kojeg Anđelka od milja naziva “likerom”. Bez obzira kupuje li netko više kila ili tek skromna penzionerka treba malu glavicu za desetak sarmica, Anđelka u maniri bartenderice iz kakvog noćnog kluba prijateljski nudi:
– Hoćete da vam nutra dodam i koju čašicu likera?
U daljnjem traganju za “must have” na novogodišnjoj trpezi dolazimo i kod mesara Ivice Zubeca. Domaći odojak je 50 kuna, a janjetina po 80. Stisnuti čvarci su kod njega 130 kuna, a u drugoj njegovoj mesnici se nestisnuti masni čvarci prodaju po 70 kuna. Zubec kaže da su cijene na mesnicama nešto, ali ne znatno, više nego prošle godine, osim junetine koja je otišla u nebo.
– Situacija na svjetskom tržištu je takva da junetina sustiže cijenu teletine. Juneći but je prošle godine bio 60 kuna, a sad se prodaje po 90 kuna. Teleći vrat stoji 75 kuna. To nikad nije bilo – veli Zubec.
Voli Ivica naširoko pričati o krizi u uzgoju mesa, i žalostan je što se i junetina i teletina uvoze. Iz Nizozemske u obliku trupova, a iz Rumunjske kao živa stoka koja se kod nas dohranjuje i kolje. Uglavnom, naša proizvodnja ne može pokriti naše potrebe za junetinom i teletinom.
– Sa svinjama je lakše. Ona se uzgoji do težine za klanje unutar godinu dana. A za junicu treba puno više. Kupuje se tele staro dva mjeseca, pa ga treba hraniti i brinuti se za njega sljedećih 14 -15 mjeseci do težine 550 kila. Kod nas su ljudi uglavnom odustali od toga – veli Zubec.
Zadnji pitstop nam je na čvarcima kod Gerić MG-a. Andrea važe 20 deka fest stisnutih čvaraka. Cijena 160 kuna za kilu. Obični čvarci su po 110 kuna, ali mi baš volimo ove hrskave. S lukom i vrućim kruhom. Krvavice uz koje odlično ide također kiselo zelje i kuhani krumpir – su po 45 kuna kila, a špek 110 do 120 kuna.
Evo rekapitulacije predbožićnih cijena ribe i plodova mora što ih je zabilježila naša Patrola:
- srdela 30 kn
- muzgavci 50 kn
- skuše 65 kn
- trilja najmanja – 20 kn
- trilja veća – 40 kn
- trilja najveća – 60 kn
- trilja velika od kamena – 140 kn
- morski pas – 80 – 90 kn
- fratar – 80 kn
- škarpina – 120 kn
- kokot – 160 kn
- divlja orada – 120 kn (pola do kile težine), 160 kn (iznad kile težine)
- divlji brancin, veliki – 190 kn
- lignje iz mreže – 160 – 170 kn
- lignje peškafondo – 160 do 180 kn
- hobotnica 130 kn
- orada uzgoj – 90 kn
- brancin uzgoj – 90 kn
- vongole – 130 kn
- tuna uzgoj – 160 kn
- losos uzgoj – 180 kn
- pagar, divlji – 160 kn
- kozice – 120 kn
- kovač – 270 kn
- dagnje – 30 kn
- sipa – 120 kn
- kozice prokuhane – 80 kn
- oslić mali – 60 kn
- oslić veliki – 80 kn
- grdobina, glava – 60 kn
- grdobina cijela, velika – 185 kn
- pastrva, uzgoj – 55 kn
- romb veliki – 140 kn
- škampi – 180 do 270 kn
- patarača – 75 kn
- ušata – 50 kn
- tabinja – 60 kn
- palamida – 80 kn
- gavuni – 90 kn
FOTOGALERIJA: