Šulčići su jedan je od starih domaćih specijaliteta koji se nude na Rapskoj fjeri i na rapskim ribarskim feštama, uz sočivo, ribu, pršut, sir i fritule. I ove godine na Rapskoj fjeri Udruga Komin iz Barbata upriličila je na gradskoj šetnici uz more staro ribarsko selo. Članovi udruge bili su odjeveni u nekadašnju skromnu odjeću ribarske obitelji, te su turistima nudili vino, ribu sa gradela, sir, pršut, šulčiće, fritule, tradicionalnu hranu Raba … a sve u jednom prekrasnom ugođaju, uz pjesmu.
Šulčići su male pogače od dizanog tijesta, a peku se u dubokom ulju. Poslužiti se mogu u slanoj varijanti sa pršutom i sirom, ili slanim srdelama i pomidorima, ili u slatkoj verziji s pekmezom ili nekim drugim slatkim namazom.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
1 suhi kvasac
6 dl mlake vode
žlica ulja
žličica soli
navrh noža šećera
Priprema:
#1. Od sastojaka zamijesite tijesto kao za kruh. Kad se smjesa digne, rukom trgajte komadiće veličine teniske loptice pa ih rastegnite rukom u tanki ovalni oblik šulčića i spuštajte u tavu s vrelim uljem. Ulje treba biti 2-3 centimetara duboko.
#2. Ubacite nekoliko šulčića, tako da se međusobno ne dodiruju. Pecite 2-3 minute sa svake strane, a dok se prže u ulju odozgo ih još koji puta prelijte žlicom vrelog ulja. Kad dobiju lijepu žutu boju izvadite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.
#3. Poslužite sa sirom i pršutom ili slanim srdelama i paradajzom ili s nekim slatkim namazom.
Piše i snimila: Marija Filipaj