Aktualno

Od danas na snazi novi Pravilnik o sigurnosti morske plovidbe

Novi Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim...

CROATIA NAUTIC SHOW: Dani male brodogradnje postali veliki nautički sajam

Ovogodišnje 17. po redu Dani male brodogradnje i turizma...

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Rižoto s ciklom

Sezona je cikle pa je ovo savršeni lagani rižoto za vruće dane. Zanimljive je boje i blagog, a bogatog okusa.

Sastojci:

  • 4 cikle srednje veličine
  • 2-3 crvena luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 250 g riže
  • 1,5 dl maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 7 dl povrtnog temeljca
  • 100 g sira gorgonzola dolce (ili obična gorgonzola)
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje
  • ribani parmezan po ukusu
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema:

#1. Svježu ciklu možemo ispeći umotanu u aluminijskoj foliji u pećnici, skuhati ili koristiti već skuhanu, vakumiranu iz trgovine.

#2. Ispečenu odnosno skuhanu ciklu narežemo na kriške i ispasiramo u pire štapnim mikserom.

#3. U dubljoj tavi na maslinovu ulju propirjamo sitno sjeckani crveni luk na laganoj vatri, samo da zastakleni. Kad luk postane proziran, dodamo rižu i sitno sjeckani češnjak te pirjamo kratko, samo 3 do 4 minute.

#4. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok tekućina ne ispari.

#5. Podlijevamo potom malo po malo povrtnim temeljcem i lagano kuhamo uz miješanje. Pazite da riža ne zapliva u previše tekućine i da ne bude prekuhana. Riža treba biti al dente (kad se zagrize, zrno u sredini mora zadržati čvrstoću).

#6. Kad je riža gusta kaša kuhana al dente, dodamo u tavu pasiranu ciklu i kuhamo uz miješanje još kratko, svega nekoliko minuta, tako da se sjedini.

#7. Dodamo u rižoto soli, papra i prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, provjerimo okus, ako je potrebno dodamo začina, i na kraju u rižoto umiješamo maslac i parmezan. Promiješamo da se sjedini i uklonimo s plamena te ostavimo par minuta da odmori prije jela.

#8. Gorgonzolu otopimo u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri, pa prilikom serviranja pokapamo po rižotu.

Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce
Rižoto od cikle s gorgonzolom dolce / Simio: Pave Turić

Novo

Od danas na snazi novi Pravilnik o sigurnosti morske plovidbe

Novi Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim...

CROATIA NAUTIC SHOW: Dani male brodogradnje postali veliki nautički sajam

Ovogodišnje 17. po redu Dani male brodogradnje i turizma...

BOOT 2025: Svjetske premijere i događanja u Düsseldorfu

U subotu 18. siječnja počeo je najveći kopneni nautički...

Cipal na moj način: u pećnici, na gradele, lešo …

Dok sam imao brodicu u Osoru, puno sam ribe...

Arancino sa raštikom, kozicama i sirom

Arancino je jednostavno jelo od riže, poznato kao specijalitet Sicilije, mada i Rimljani imaju svoju inačicu pod nazivom suppli, a smatra se da je...

ADVENT U KRKU: Besplatni koncerti Gorana Karana, Kedže, Mie Dimšić, klapa Šufit i Sebeniko …

I inače posjet Krku je izniman doživljaj, ali ovo što vas čeka ovih adventskih dana uoči Božića i Nove godine prava je magija. Turistička...

ACI – ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY: Vrhunska škola mora Veljka Barbierija i Cina Riccija

Evo kako je nastala, funkcionirala i rasla Jadranska nautička akademija - Adriatic nautical academy – skraćeno ANA i kako je maksi-krstaš ACI No. 1...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here