Sezona je cikle pa je ovo savršeni lagani rižoto za vruće dane. Zanimljive je boje i blagog, a bogatog okusa.
Sastojci:
- 4 cikle srednje veličine
- 2-3 crvena luka
- 4 češnja bijelog luka
- 250 g riže
- 1,5 dl maslinova ulja
- 1 dl bijelog vina
- 100 g maslaca
- 7 dl povrtnog temeljca
- 100 g sira gorgonzola dolce (ili obična gorgonzola)
- 1,5 dl vrhnja za kuhanje
- ribani parmezan po ukusu
- sol
- papar
- muškatni oraščić
Priprema:
#1. Svježu ciklu možemo ispeći umotanu u aluminijskoj foliji u pećnici, skuhati ili koristiti već skuhanu, vakumiranu iz trgovine.
#2. Ispečenu odnosno skuhanu ciklu narežemo na kriške i ispasiramo u pire štapnim mikserom.
#3. U dubljoj tavi na maslinovu ulju propirjamo sitno sjeckani crveni luk na laganoj vatri, samo da zastakleni. Kad luk postane proziran, dodamo rižu i sitno sjeckani češnjak te pirjamo kratko, samo 3 do 4 minute.
#4. Podlijemo bijelim vinom i miješamo dok tekućina ne ispari.
#5. Podlijevamo potom malo po malo povrtnim temeljcem i lagano kuhamo uz miješanje. Pazite da riža ne zapliva u previše tekućine i da ne bude prekuhana. Riža treba biti al dente (kad se zagrize, zrno u sredini mora zadržati čvrstoću).
#6. Kad je riža gusta kaša kuhana al dente, dodamo u tavu pasiranu ciklu i kuhamo uz miješanje još kratko, svega nekoliko minuta, tako da se sjedini.
#7. Dodamo u rižoto soli, papra i prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, provjerimo okus, ako je potrebno dodamo začina, i na kraju u rižoto umiješamo maslac i parmezan. Promiješamo da se sjedini i uklonimo s plamena te ostavimo par minuta da odmori prije jela.
#8. Gorgonzolu otopimo u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri, pa prilikom serviranja pokapamo po rižotu.