Skradinski rižot glavna je inspiracija i tema Festivala rižota i načina života koji se prvi puta ove godine održava u Skradinu, u petak i subotu 13-14. 9. 2024. Uz ovu svjetski poznatu skradinsku deliciju kuhat će se i druge vrste rižota. U petak se od 18 sati na Trgu male gospe održava kuhanje i kušanje skradinskog i crnog rižota, uz ponudu vinara.
Posebnost skradinskog rižota dolazi od pripremanja s juhom od pijetla koja se kuha i po dvadesetak sati, a potom se njome pomalo podlijeva riža s mesom teleće ruže, koja još jako, jako dugo i strpljivo kuha uz pomno miješanje. Sve to dovodi do prožimanja okusa i otapanja u ustima. Uglavnom, to je autentični skradinski slow cooking, a recepture variraju od obitelji do obitelji.
U subotu od 17 sati na RIŽOT Cooking showu na Trgu male Gospe u centru Skradina svoje rižote kuhati vrsni i poznati chefovi i ugostitelji iz drugih krajeva Hrvatske i iz Italije. To će biti prilika da posjetitelji i kušaju ova rižota te vina koja će biti u ponudi, a nakon jela slijedi koncert dalmatinskih hitova Jasne Zlokić.
PROGRAM: