Savor ili marinada je tipični stoljetni način pripreme uglavnom plave ribe (srdela, inćun, skuša, lokarda…) pogotovo za toplijih vremena jer je jelo osvježavajuće te se može i tjedan dana čuvati u hladnjaku. Ovo je jedan od načina pripreme.
Sastojci:
- 800 gr srdela
- 3 komada crvenog luka
- 1 veća mrkva
- 1 limun
- 5-6 češnjeva bijelog luka
- 2 žlice suvica (suhe grožđice)
- 2,5 dcl maslinova ulja
- 2-3 lista lovora
- 1 mala grančica ružmarina
- 2 dcl domaće kvasine
- 1,5 dcl bijelog vina
- 1,5 dcl vode
- sol, papar
- oštrog brašna po potrebi za uvaljati srdele
Priprema:
#1. Srdele očistite od glave i utrobe, operite ih pod hladnom vodom te posušite. Lagano ih posolite, uvaljate u oštro brašno te ispržite u tavi na maslinovu ulju.
#2. Pržene srdele vadite iz ulja i slažite u malo dublju posudu.
#3. Kad ste sve srdele ispržili, a ulje od prženja dodajte crveni i bijeli luk narezane na listiće te mrkvu narezanu na tanke rezance. Kratko propirjate te podlijete vinom, octom i vodom. Dodate papar, sol, lovor, ružmarin i grožđice i kuhajte par minuta pa ostavite da se malo odmori.
#4. Prelijete preko srdela i povrh svega stavite limun isječen na kolutiće. Zatvorite posudu i ostavite je preko noći u hladnjaku da se sljube svi okusi. Poslužuje se hladno, obično s kruhom.