U Rovinju će se u prostoru Stare Tvornice duhana za vikend od 5. do 8. svibnja 2022. na jednom mjestu okupiti vodeći svjetski i domaći stručnjaci iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina, ulja i kave. Ambicija organizatora je kreirati regionalno značajan food&wine događaj. Program možete naći na web stranici organizatora Weekendfoodfestival.com, gdje možete i kupiti ulaznce za festival po cijeni od 1600 kuna. Ulaznice za gala večera još nisu definirane.
More, šuma i priroda te autentična istarska kuhinja motivi su gala večera, a pripremat će ih poznati svjetski i hrvatski chefovi u rovinjskim restoranima Agli Amici, Cap Aureo i Adriatic.
Gala večera Best of Croatia, u četvrtak, 5. svibnja: bogatstvo hrvatske kuhinje predstavit će Matija Bogdan, Hrvoje Kroflin i Tvrtko Šakota te domaćini Jeffrey Vella i Danijel Đekić iz restorana Monte u Rovinju.
Gala večere More i Šuma u petak, 6. svibnja u restoranima Agli Amici i Cap Aureo:
Restoran Agli Amici u Udinama, na čijem je čelu poznati talijanski chef Emanuele Scarello nosi 2 Michelinove zvjezdice, a prošle je godine otvorio i svoju hrvatsku filijalu, restoran Agli Amici u Rovinju, koji je ubrzo nakon otvaranja također ovjenčan Michelinovom zvjezdicom. U sklopu Weekend Food Festivala u ovom restoranu pripremat će se gala večera – More, a uz chefa domaćina, vrhunsko gastronomsko iskustvo priredit će talijanska chefica Chiara Pavan iz restorana Venissa, jedan od najboljih portugalskih chefova Joao Rodrigues iz Feitorie te fantastična hrvatska chefica Marina Gaši iz restorana Marina u Novigradu.
U restoranu Cap Aureo gala večeru – Šuma pripremat će najbolja chefica svijeta 2017. godine Ana Roš iz slovenske Hiše Franko. Iz njezina tima stiže i najbolja slastičarka svijeta Maša Salopek koja će svojim desertima zaokružiti ovu posebnu večeru. Svoje umijeće predstavit će i Santiago Lastra, chef iz londonskog KOL-a, koji je izabran za najboljeg chefa 2021. godine prema GQ magazinu. Uz domaćina Jeffreya Vellu, hrvatsku gastro scenu predstavljat će i Hrvoje Kroflin iz restorana ManO2, koji je upravo kandidiran za listu 100 najboljih chefova svijeta.
Gala večera Zeleno, u subotu, 7. svibnja:
Meni će u potpunosti biti vegetarijanski, predvodit će austrijski chef hrvatskog porijekla Paul Ivić. Njegovi restorani TIAN u Beču i Munchenu nose po jednu Michelin zvjezdicu. Chefu Iviću pridružit će se i proslavljeni turski chef Maksut Aksar iz restorana Neolokal, a hrvatski predstavnici ove večere bit će najbolji hrvatski chef 2021. godine Tvrtko Šakota iz restorana NAV, te Deni Srdoč, chef restorana NEBO koji je prošle godine osvojio Michelinovu zvjezdicu u vrlo kratkom roku nakon otvorenja restorana. Jedna od najboljih hrvatskih slastičarki Tea Mamut zaokružit će ovu večeru svojim slasticama.
Sve večere bit će zaokružene sljubljivanjem s vrhunskim hrvatskim vinima i koktelima.